Cara hilangkan bau busuk pada kemaluan

Sesetengah lelaki mempunyai masalah dengan bau badan. Bukan sahaja di ketiak, pada kawasan organ kemaluan juga kadang-kadang menyebabkan bau.

Ahli dermatologi di George Washington University, Kelley Pagliai Redbord MD berkata rantau organ vital mempunyai kelenjar apokrin yang mengeluarkan rembesan. Jika dicampur dengan peluh, ia akan mengeluarkan bau.

Peluh dan kelembapan bercampur dengan bakteria semulajadi di kulit untuk menyebabkan bau badan.

Dengan cara itu, bau akan membuat anda tidak yakin di hadapan rakan kongsi rasmi anda. Tetapi, anda tidak perlu bimbang, Kita akan menawarkan tip untuk menghilangkan dan menghalang bau yang tidak menyenangkan di rantau organ vital.

Potong rambut kemaluan

Rambut pada kemaluan boleh membuat kulit di sekitar pangkal paha dan kemaluan anda menjadi lembap. Anda hanya memotong rambut kemaluan untuk menjadikan kulit di sekitar organ seks menjadi kering dan tidak berbau.

Basuh

Ketika mencuci kawasan organ seks, anda juga harus memberi sedikit tekanan ke atas kawasan tersebut. Bukan sahaja mengeluarkan sabun di kawasan intim, gunakan tekanan dan masuk ke kawasan celah pada kemaluan anda. Anda juga menggunakan sabun anti-bakteria sambil mencuci bahagian organ intim.

Sabun antibakteria juga boleh membantu jika semua gagal, dan jika anda tidak disunat, pastikan untuk membersihkan kulup anda.

Mengeringkan kawasan organ intim

Pengeringan organ keperluan intim perlu dilakukan secara teratur, terutamanya semasa musim panas. Malah, anda perlu mencadangkan untuk menggunakan pengering rambut supaya kulit di kawasan itu benar-benar kering.

Di samping itu, anda juga boleh menggunakan tuala basah untuk mengumpul bakteria yang mempunyai sumbangan besar kepada bau. Juga, pastikan linen yang anda gunakan bersih, keringkan setiap pancuran.
Cara hilangkan bau busuk pada kemaluan

Gunakan seluar yang betul

Pakaian juga sangat menentukan terhadap jumlah peluh yang anda belanjakan. Oleh itu, gunakan seluar yang diperbuat daripada kapas untuk menjaga kebiasaan intim anda daripada bau.

Di samping itu, dalam keadaan tertentu seperti musim panas, anda boleh guna deodoran di skrotum untuk mengurangkan peluh yang keluar dan mengurangkan bau di sekitar organ kemaluan anda.