Cara Elak Tekanan selepas Bersalin

Melahirkan anak adalah pekerjaan yang sukar dan juga merupakan keadaan pertaruhan bagi wanita. Melihat bayi itu telah dilahirkan tentu saja menjadi masa yang sangat berharga dan bahagia untuk keluarga, terutama ibu daripada bayi tersebut.

Walau bagaimanapun, tidak semua ibu yang mengalami tekanan baik fikiran dan perasaan selepas melahirkan anak. Pelbagai perkara boleh menjadi sumber tekanan dan memberi kesan pada kelancaran susu ibu. Berikut ini adalah cara elak tekanan selepas bersalin.

Tidak ramai wanita yang mengalami tekanan selepas melahirkan anak, contohnya jika anak itu dilahirkan dengan dengan keadaan yang kurang cergas, haruslah diberi perhatian yang intensif. Terus menjadi pemikiran bagi ibu yang melahirkan, sehingga susu yang keluar sedikit.

Tekanan juga boleh datang dari keluarga itu sendiri. Sebagai contoh dari suami yang tidak menyokong isteri atau bahkan mertua yang sering mengomel dan memberi komen. Perkara-perkara ini akan menjejaskan pengeluaran susu ibu daripada ibu-ibu baru.

Sekiranya  hospital jelas bahawa hospital perlu mempunyai pasukan yang menyokong ibu sentiasa selesa, bukan hanya itu, tetapi suasana bilik juga perlu selesa untuk ibu.

Di samping itu, satu lagi faktor penting ialah keluarga. Tidak sedikit keluarga yang tidak benar-benar peduli terhadap keadaan mental dan fikiran ibu baru yang melahirkan.

Suami, bapa mertua, dan ibu bapa perlu diberikan pemahaman jika anda boleh menjemput suaminya jika anda bersenam senaman yang sesuai hendaklah suami-suami ini juga memahami.