Cara Elak Gigitan Nyamuk

Demam denggi mula tersebar di beberapa kawasan. Malah, penyakit ini disebarkan melalui gigitan nyamuk aedes aegypti yang menelan nyawa. Oleh itu, penting untuk menjaga rumah dan alam sekitar anda bersih supaya penyebaran demam denggi melalui gigitan nyamuk tidak dialami oleh keluarga.

Sebenarnya, cara untuk mengelakkan gigitan nyamuk telah disebarkan secara meluas oleh institusi kesihatan. Untuk memberikan keluarga anda rasa selamat terhadap gigitan nyamuk, cuba gunakan helah ini.

Minyak pati

Terdapat pelbagai jenis minyak yang boleh kita gunakan untuk melindungi tubuh daripada nyamuk, salah satu Citronella Oil. Walau bagaimanapun, penggunaan minyak citronella tidak akan menjadi tempat berangin yang terlalu berkesan, tetapi ia boleh menjadi pertahanan besar pertama yang tidak digigit.

Di samping itu, elakkan penggunaan bahan-bahan ini pada kanak-kanak kecil kerana ia boleh menyebabkan kerengsaan ringan kulit anak.

Perangkap nyamuk

Menggunakan perangkap sedutan dan Zappers Bugs terbukti sangat berkesan melawan nyamuk. Tetapi, anda mesti mencari tempat yang strategik untuk meletakkan alat ini yang merupakan satu cara dengan angin.

Ini kerana gerakan nyamuk sangat dipengaruhi oleh angin. Untuk memaksimumkan perangkap ini, anda boleh menggunakan penolak untuk memandu nyamuk ke perangkap.

Penolak Kimia

Penolak kimia adalah bahan kimia yang sangat kuat yang melindungi tubuh daripada gigitan nyamuk. Biasanya, penolak boleh didapati dalam bentuk aerosol, krim, cecair dan kayu dan mudah didapati di farmasi dan kedai.

Walaupun tidak membunuh, penggunaan penahan boleh menyebabkan nyamuk dari tubuh anda. Walau bagaimanapun, penggunaannya boleh menyebabkan kerengsaan ringan kepada kulit sensitif.
Cara Elak Gigitan Nyamuk

Buang barang-barang yang menimbulkan air bertakung

Kita semua umumnya sudah tahu bahawa nyamuk membiak dengan meletakkan telur di lopak. Oleh itu, dengan serta-merta membuang atau mengebumikan barangan terpakai yang boleh menyebabkan genangan air. Di samping itu, anda juga boleh menyimpan ikan di dalam kolam untuk membasmi larva nyamuk.

Walaupun masalah nyamuk boleh diatasi menggunakan kaedah ini, tetapi jika badan anda mempunyai kesan sampingan, terutama penggunaan bahan kimia, disarankan untuk segera berjumpa doktor. Oleh itu, ia tidak membuat sebarang masalah baru untuk anda.