Cara Cepat Panjangkan Rambut Wanita

Bagi sesetengah wanita, rambut panjang yang longgar boleh menambah keyakinan. Walau bagaimanapun, tidak semua wanita mempunyai pertumbuhan rambut yang pesat.

Rambut tumbuh enam inci setiap tahun dan setiap kitaran pertumbuhan rambut adalah berbeza berdasarkan genetik. Dengan bantuan petua berikut, anda boleh mempunyai rambut lebih lama dari sebelumnya.

1. Potong rambut

Rambut pemotongan tidak langsung membesar rambut anda, tetapi cara ini dilakukan untuk menjaga rambut bersih supaya mengelakkan rambut yang pecah. Idealnya, potong 1/8 inci setiap 10 hingga 12 minggu.

2. Basuh dengan syampu

Basuh rambut anda dengan syampu sekurang-kurangnya setiap hari. Ini akan mengeluarkan kotoran dan produk rambut yang digunakan. Walau bagaimanapun, syampu juga boleh membasmi minyak penting yang penting untuk membantu pertumbuhan rambut. Jadi, gunakan syampu hanya di akar rambut dan bilas ke hujung rambut untuk menghentikan rambut kering.

3. Gunakan kondisioner

Gunakan perapi untuk menggantikan protein dan lipid yang secara beransur-ansur berkurang dari dalam batang rambut anda. Perapi juga membantu menutup kultus untuk mengelakkan kerosakan selanjutnya.

4. Penjagaan rambut setiap minggu

Jangan meremehkan kuasa topeng rambut. Kebanyakan topeng diperkaya dengan asid lemak penting yang menguatkan rambut anda dan menggalakkan pertumbuhan.

5. Cuba suplemen rambut

Terdapat banyak vitamin dan mineral yang diperlukan untuk rambut yang sihat. Suplemen rambut akan memberi anda dos harian yang diperlukan untuk membina kekuatan rambut anda dan menggalakkan pertumbuhan rambut.
Cara Cepat Panjangkan Rambut Wanita

6. Jangan balut rambut

Selalunya, selepas mencuci anda akan membalut rambut dengan tuala dan memutarnya. Ini sebenarnya boleh memicu pecahan rambut. Jika anda tidak boleh tahan rambut basah di bahu anda, pilih tuala dengan bahan microfiber. Bahan ini lembut dan tidak akan menyebabkan kerosakan apabila membungkusnya.

7. Bilas dengan air sejuk

Semburan air sejuk boleh melapisi helai luar rambut anda dan menjadikannya licin dan mengunci kelembapan dan mencegahnya daripada kerosakan akibat suhu air panas.