Cara Bersihkan Telinga Dengan Betul Tanpa Putik Kapas

Telinga mempunyai sel yang berfungsi menghasilkan earwax. Dalam sesetengah orang, sentuhan kumulatif berkumpul lebih cepat daripada yang lain. Earwax terkumpul ini boleh menyebabkan gejala seperti pendengaran, sakit, dan kerosakan pada telinga telinga.

Daripada pergi ke doktor untuk membersihkan lilin telinga, anda juga mungkin membersihkan diri mereka dengan tunas kapas atau objek lain.

Gendang telinga adalah membran membran nipis dan sensitif. Jadi dengan sedikit tekanan, misalnya dengan tunas kapas atau benda asing yang lain, dapat pecah dengan mudah.

Telinga geri yang pecah boleh menyebabkan gejala tidak selesa seperti sakit, pelepasan dari telinga, atau fungsi pendengaran yang menurun.

Doktor boleh jadi melarang kkita untuk membersihkan telinga menggunakan putik kapas. Begitu juga dengan cadangan Agensi Perkhidmatan Kesihatan British yang menyebut bahaya menggunakan putik kapas.  Putik kapas boleh merosakkan telinga dan menolak kotoran ke dalam.

Selain menggunakan hidrogen peroksida, cara mudah lain untuk membersihkan telinga. Campuran cuka dan alkohol tulen dapat menghapus lilin telinga.

Cara Bersihkan Telinga Dengan Betul Tanpa Putik Kapas
Letakkan beberapa tetes cuka putih, kemudian campurkan dengan alhohol tulen (95% -100%) yang biasa dipanggil etil alkohol atau etanol (C2H5OH), kemudian tuangkan satu sudu teh cecair ke dalam telinga anda dan condong kepala anda ke satu sisi. Telinga selama satu minit sebelum duduk kembali. Campuran membantu mengangkat telinga tanpa menolak mana-mana bakteria jauh ke telinga telinga.

Jangan sekali-kali memasukkan objek termasuk jari anda ke telinga telinga, kerana ia boleh menolak toksik dan merosakkan gendang telinga.

Tetapi jika earwax anda sudah menumpuk, anda perlu melawat doktor untuk dibersihkan dengan alat khas. Proses pembersihan tidak menyakitkan dan sangat berkesan untuk mengeluarkan kuping.