Cara Atasi Ketahigan Telefon Pintar

Pakar-pakar etika bekas di Google berkongsi cara anda tidak menghabiskan terlalu banyak masa melihat aplikasi telefon pintar.

Tristan Harris, yang pernah bekerja di syarikat teknologi gergasi itu, mengakui bahawa dia secara rutin menggerakkan aplikasinya pada telefon pintar untuk menghalangnya daripada menekan  aplikasi 'mangkuk jurang' (bottomless bowl).

Aplikasi ini termasuk jenis media sosial dan permainan yang membuat kebanyakan orang menghabiskan banyak masa dengan telefon pintar mereka kerana ia mengandungi banyak kandungan dan elemen ketagihan.

"Mengesan kedudukan aplikas anda secara tetap akan menjadikan corak anda 'terganggu', jadi ibu jari anda tidak akan terbiasa menekan aplikasi yang sama," kata lelaki yang mengasaskan syarikat Time Well Spent dalam video. Ini, secara tidak langsung akan menjejaskan otak, menjadikan anda malas membuka telefon pintar.

Dia juga mengkonfigurasi telefonnya untuk hanya menerima panggilan penting dan menghapuskan aplikasi mangkuk dari skrin depan.

Harris menambah bahawa syarikat teknologi itu akan terus mencipta jenis pemberitahuan baru untuk memastikan penggunanya menyemak aplikasi pada telefon pintar.

Satu kajian dari University of Illinois mendapati bahawa lampiran tinggi untuk telematik mudah alih dikaitkan dengan kecemasan dan kemurungan pada orang dewasa muda.

"Kita tidak perlu takut kepada orang yang berhubung dalam talian atau bercakap melalui telefon, dan interaksi melalui peralatan tidak akan membuat anda tertekan jika anda menggunakannya hanya apabila bosan," kata psikologi profesor Alejandro Lleras.

Beliau menambah, tetapi ia sebenarnya menyebabkan sebaliknya apabila digunakan berlebihan di mana gangguan mental boleh berlaku kerana kecanggihan teknologi.