Buah Buahan Untuk Rawatan Kencing Manis

Sebagai tambahan kepada serat yang kaya, buahnya mengandungi gula semulajadi yang tinggi, yang membuat banyak orang merasa takut menghidap diabetes jika terlalu banyak dikonsumsi.

Malah, kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa makan buah setiap hari dapat membantu mengurangkan risiko mendapatkan gula darah sebanyak 12 peratus.

Menurut penyelidik di Oxford University, makan buah-buahan segar setiap hari membantu mengurangkan risiko diabetes kerana terdapat kandungan serat dan vitamin yang tinggi.

Selepas memantau hampir 500,000 orang selama tujuh tahun, pasukan kajian mendapati bahawa mereka yang makan buah sehari mempunyai peluang untuk menurunkan diabetes sebanyak 12 peratus, berbanding mereka yang tidak makan buah-buahan secara teratur.

Bagaimanapun, pasukan penyelidikan mencadangkan memilih buah yang sesuai. Epal, oren, pir dan buah beri adalah buah yang baik untuk mencegah kencing manis kerana mereka dapat meningkatkan paras gula darah secara beransur-ansur berbanding dengan buah-buahan seperti pisang, anggur dan buah-buahan tropika yang lain.

Intinya, pilih buah yang mempunyai kandungan gula yang rendah dan sudah tentu dalam keadaan segar. Buah-buahan yang dikeringkan atau diproses, telah menambah gula dan harus dielakkan.

Jenis gula dalam buah segar berbeza dari buah yang diproses. Mengekalkan diet yang sihat dengan gandaan buah-buahan dan sayur-sayuran, sangat bermanfaat untuk kesihatan secara keseluruhan dan mencegah diabetes jenis 2.