Bahan Semula Jadi Untuk Hilangkan kelemumur

Minyak pati sangat berfaedah untuk mengekalkan kulit kepala yang sihat. Jadi kepala akan terhindar dari ketombe.

Pengurus Penyelidikan dan Pembangunan Organik Harvest, Garima Singh berkata, ada beberapa minyak penting yang boleh anda gunakan untuk menghapuskan kelemumur, iaitu:

1. Minyak Lemon

Minyak limau sangat sesuai untuk mengatasi kulit kepala berminyak. Di samping menjadi antiseptik dan anti-mikrob yang membantu memerangi kelemumur dan jangkitan sekunder yang lain, minyak lemon juga boleh berfungsi sebagai terapi aroma yang menyenangkan dan tahan lama di rambut.

Walau bagaimanapun, perkara yang perlu dipertimbangkan adalah untuk membilas rambut dengan teliti sebelum keluar dari rumah. Kerana, lemon sangat mudah untuk bertindak balas terhadap cahaya matahari.

2. Minyak pokok teh

Minyak pokok teh boleh membasmi pembentukan bakteria dan ragi pada kulit kepala. Kerana, mengandungi anti-kulat dan bakteria adalah semulajadi dan mudah diserap oleh kulit kepala.

Minyak teh adalah baik untuk digunakan pada waktu malam. Walau bagaimanapun, adalah disyorkan untuk menggabungkannya dengan ziatun atau minyak jojoba untuk mengelakkan gatal-gatal dan kerengsaan kulit kepala sensitif.

3. minyak Basil

Selain kuat untuk mengeluarkan kelemumur, minyak kemangi boleh meningkatkan peredaran darah dan pertumbuhan rambut yang sihat. Cara menggunakannya, anda boleh memohon minyak basil selama satu jam atau lebih dengan mencampurkannya dengan minyak lain seperti lavender dan rosemary.

4. Clary sage oil

Bahan Semula Jadi Untuk Hilangkan kelemumur
Clary sage oil sesuai untuk semua jenis rambut. Sangat berkesan pada rambut berminyak, kering dan kerinting.

Minyak ini mampu mengawal kelemumur dengan mengehadkan sebum pada kulit kepala. Selain itu, sifat-sifat lain minyak bijirin clary adalah aroma herba yang tersendiri. Ini boleh membantu meningkatkan pertumbuhan rambut dan mencegah keguguran rambut.

Untuk mendapatkan hasil yang maksimum, campurkan tiga sudu minyak bijirin clary dengan minyak mandarin dengan saiz yang sama. Selepas itu tambahkan lima titisan minyak lemon.

Bagi kanak-kanak dan wanita hamil, adalah dinasihatkan untuk berunding dengan doktor sebelum menggunakan minyak ini.