Apakah punca muka anda bengkak?

Adakah anda Pernah mengalami bangun dengan muka yang bengkak? Walau bagaimanapun, anda sendiri tidak faham apa yang menyebabkannya.

Bengkak muka boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Sebagai contoh, digigit oleh serangga atau disebabkan oleh masalah kesihatan, seperti di bawah ini.

1. Jangkitan Pada sinus (sinusitis)

Sekiranya wajah kelihatan bengkak, diikuti dengan rasa tekanan dan berat di belakang dahi, hidung, dan tulang pipi, ini adalah tanda sinusitis. Lendir dalam kawasan ini menekan muka, jadi anda juga akan merasai rasa sakit, sakit kepala, menghadapi bengkak.

Jika ini berlaku, minum banyak air dan berehat. Doktor biasanya akan memberikan ubat antihistamin untuk mengurangkan lendir.

2. Pecah Gigi

Gigi anda sering sakit walaupun ia kelihatan utuh tanpa lubang? Mungkin, ia berlaku kerana gigi anda retak. Gangguan itu perlu ditangani agar tidak menjadi lebih buruk. Gigi retak boleh berlaku kerana menggigit objek keras, kedudukan yang salah dalam mengunyah, atau disebabkan oleh struktur gigi yang lemah.

Gigi boleh menyebabkan gejala kesakitan apabila mengunyah. Apabila diabaikan, rasa sakit boleh muncul semula walaupun ia tidak mengunyah. Ini berlaku kerana bakteria memasuki keretakan retak dan menjangkiti tisu yang lebih dalam di gigi. Gejala lain, boleh dilihat dari pipi bengkak.

Gigi reta boleh ditangani dengan membuat  gigi tiruan. Dalam kes yang lebih teruk, kanal akar gigi perlu dirawat dan bahan mineral trioksida agregat (MTA) harus digunakan sebelum penumpuan. Walau bagaimanapun, jika retakan itu jauh ke akar atau malah gigi menjadi berpecah, gigi mesti dikeluarkan, kemudian diganti dengan gigi palsu atau implan.
Apakah punca muka anda bengkak?

3. Sindrom Cushing

Adakah sindrom disebabkan oleh pelbagai faktor, seperti obesiti, intoleransi glukosa, hipertensi, kencing manis, yang menyebabkan kortisol hormon berlebihan. Sindrom banyak berlaku ke pada wanita berbanding lelaki. Ini, biasanya dicirikan oleh mudah lebam, keletihan yang berlebihan, pembengkakan kaki dan muka.

4. Alahan

Di samping menyebabkan mata merah, tindak balas alahan boleh menyebabkan keradangan di muka yang menyebabkan bengkak.

5. Selulitis

Ia adalah jangkitan biasa pada kulit dan tisu lembut di bawah kulit. Ini berlaku kerana bakteria menyerang kulit, kedua-dua rosak dan sihat, dan merebak di bawah permukaan kulit, menyebabkan infeksi dan keradangan.

6. Mumps

Penyakit maag di dunia perubatan dikenali dengan nama parotitis atau Mumps. Penyakit ini disebabkan oleh virus yang menyerang kelenjar air liur (parotidis) di antara telinga dan rahang menyebabkan bengkak leher dan pipi atas.