Apakah kopi Penyebab Kanser?

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) membatalkan penyataan kopi yang mengandungi karsinogen, atau bahan penyebab kanser. Sebelum ini, selama hampir 25 tahun sejak tahun 1991, WHO mengklasifikasikan kopi sebagai karsinogen yang menyebabkan kanser pundi kencing.

Kesimpulan bahawa kopi selamat dimakan diperolehi selepas 23 saintis dari WHO melalui Ejen Antarabangsa untuk Penyelidikan Kanser (IARC) menganalisis semula seribu kajian yang menghubungkan kopi dengan risiko kanser.

Hasilnya, tidak ada bukti kukuh bahawa kopi menyebabkan kanser. Oleh itu, kenyataan WHO yang diterbitkan dalam Lancet Oncology.

"Saya tidak pasti kopi mendahului senarai untuk kanser, tidak ada bukti kukuh," kata Owen Yang, ahli epidemiologi di Oxford University yang sebelum ini mengkaji kemungkinan hubungan antara kopi dan kanser. Walau bagaimanapun, Owen bukan sebahagian daripada kumpulan pakar IARC.

Sebaliknya, IARC mendapati, penggunaan minuman yang terlalu panas boleh mencetuskan kanser. IARC menyoroti beberapa negara seperti China, Iran, dan beberapa kawasan di Amerika Selatan yang mempunyai tabiat minum teh herba dengan suhu yang sangat panas, iaitu di atas 65-70 darjah Celcius.

Sementara itu, kafe-kafe di Amerika Utara dan Eropah tidak pernah melayani minuman panas itu.

Dana Loomis, timbalan ketua program IARC yang mengklasifikasikan karsinogen, berkata mereka mula mencari hubungan selepas melihat kadar serangan kanser yang tinggi di mana orang minum kopi.

Beliau berkata, pada suhu di bawah 60 darjah Celsius, minuman panas boleh memanaskan kulit.

Loomis mengatakan, minuman yang sangat panas boleh menyebabkan kecederaan termal di dalam tekak yang kemudian mencetuskan pertumbuhan tumor.

Walaupun makanan dan minuman panas berisiko, tidak terlalu membimbangkan kerana orang masih boleh menunggu makanan sejuk sebelum mereka mula memakannya.

Apakah kopi Penyebab Kanser?
Loomis mengalu-alukan berita bahawa kopi tidak lagi dianggap karsinogen.

"Sebagai peminum kopi berat, saya selalu menikmati kopi tanpa rasa bersalah, kini terdapat bukti saintifik untuk membenarkannya," katanya.