7 Punca Pengsan Yang Kau Orang Harus Tahu!

Pengsan bole berlaku apabila otak tidak mendapat oksigen yang mencukupi yang membuatnya kehilangan kesedaran. Walaupun ini bukan masalah kesihatan yang serius, ia membantu anda mengetahui sebabnya.

Kajian menunjukkan bahawa kebanyakan mangsa terdedah kepada serangan vasovagal yang merupakan punca yang paling biasa. Serangan vasovagal berlaku akibat penurunan tekanan darah, mengurangkan peredaran ke otak dan menyebabkan hilangnya kesedaran.
Berikut adalah satu lagi sebab (punca) kehilangan kesedaran atau pengsan.

1. Masalah Tekanan Darah

Tekanan darah rendah adalah keadaan yang berbahaya dan boleh menyebabkan anda menjadi lemah. Masalah ini, yang juga disebut sebagai hypoglycemia, memerlukan seseorang untuk tidak melewatkan makanan kerana ia boleh mengakibatkan penurunan kadar gula dan tekanan dalam tubuh.

2. Berdiri dengan cepat

Berdiri terlalu cepat boleh membuat darah tergesa-gesa ke kaki tanpa terlebih dahulu melalui otak dan membuat anda berasa seperti anda akan pingsan. Tidak boleh bangun terburu-buru dari tempat tidur, memberi masa kepada badan untuk beberapa waktu.

3. Tekanan

Hipertensi adalah salah satu pembunuh utama dan sebab mengapa ramai orang mengalami masalah kesihatan. Anda perlu mengawal tahap tekanan kerana ia boleh menyebabkan banyak masalah selain pengsan.

4. Emosi

Emosi yang luar biasa membuat perasaan bercampur di dalam badan. Membuat anda tidak stabil pada kaki. Apabila emosi, tekanan darah meningkat di dalam badan. Anda akan berpeluh lebih banyak dan perasaan samar-samar juga boleh berlaku.

5. Lapar

7 Punca Pengsan Yang Kau Orang Harus Tahu!
Pada sesetengah perkara, anda mungkin mengalami pening yang luar biasa yang datang dari terlalu lapar. Ini kerana anda kurang cecair di dalam badan.

6. Kekacauan jantung tidak stabil

Kebanyakan aritmia menjadikan anda berasa tidak stabil pada kaki. Kelainan ini disebabkan oleh gangguan dalam aliran normal dari darah ke otak. Gangguan ini bermaksud keadaan ini memberi anda risiko gumpalan darah dan strok.

7. Tanda awal kehamilan

Rasa pengsan adalah salah satu daripada tanda-tanda kehamilan. Jika anda menjangkakan ini, maka anda lebih baik melakukan ujian kehamilan atau ujian darah di hospital.