5 Jenis Pemakanan (Nutrisi) Penting Bagi Kanak Kanak

Berikut adalah 5 jenis nutrien yang diperlukan kanak-kanak lebih banyak dalam pertumbuhan masa depan.

1. Kalsium

Kalsium akan memaksimumkan pertumbuhan tulang dan rangka, baik dalam zaman kanak-kanak dan seterusnya. Dalam kuantiti yang mencukupi, kalsium dalam badan yang diperlukan untuk fungsi otot, kadar jantung, dan darah beku. badan akan mengambil kalsium daripada tulang untuk mengekalkan tahap yang diperlukan dalam darah. Inilah sebabnya mengapa kanak-kanak memerlukan pengambilan kalsium yang mencukupi setiap hari.

Dalam usia remaja, gadis-gadis memerlukan kalsium yang cukup kerana kekurangan mineral ini boleh berisiko kehilangan tulang di usia tua. Berapa banyak kalsium yang diperlukan oleh kanak-kanak? Pada usia 1-3 tahun, kanak-kanak perlu menjadi 500 mg, dan umur 4-8 tahun apabila keperluan meningkat kepada kira-kira 800 mg. keperluan ini dapat dipenuhi daripada produk tenusu dan sayur-sayuran.

Satu lagi kelebihan pengambilan kalsium yang mencukupi di zaman kanak-kanak adalah tahap yang rendah lemak badan.

2. Protein

Protein itu adalah sebahagian daripada setiap tisu di dalam badan oleh ituia diperlukan oleh kanak-kanak.

Protein yang dihasilkan kalori, tetapi sebenarnya diambil badan adalah asid amino yang merupakan bahan mentah untuk membina sel-sel dan tisu-tisu serta komponen dalam proses keseluruhan badan, termasuk enzim dan hormon.

Protein boleh diperolehi daripada haiwan dan sayuran. protein haiwan, terutamanya telur menyumbang asid amino penting yang tidak boleh dibuat badan dan tidak terdapat dalam produk sayur-sayuran.

3. Fiber

Kanak-kanak memerlukan serat dan juga orang dewasa memerlukannya. Kajian menunjukkan mereka yang mengambil serat yang cukup mempunyai risiko kencing manis adalah lebih rendah, serta kolesterol tinggi. Pada kanak-kanak, serat akan dapat mencegah sembelit dan memenuhi keperluan mereka untuk vitamin dan mineral.

4. Antioksidan

Antioksidan, termasuk vitamin C, vitamin E, beta-karotena dan selenium mineral, dalam dekad yang lalu mendapat perhatian daripada ahli sains khususnya akan memberi manfaat dalam mencegah penyakit. Pada kanak-kanak, antioksidan juga bertindak untuk meningkatkan sistem imun.

Pada kanak-kanak, antioksidan dapat dipenuhi melalui makanan. Terutamanya buah-buahan dan sayur-sayuran yang berwarna terang, seperti brokoli, ceri, bayam, tomato, dan banyak lagi.

5. Zat Besi

Pada kanak-kanak, pertumbuhan dipengaruhi oleh kecukupan zat besi dalam tubuh mereka. sel-sel darah mereka memerlukan zat besi untuk membawa oksigen ke setiap sel dalam badan. Besi juga memainkan peranan penting dalam perkembangan otak dan fungsi.

(Nutrisi) Penting Bagi Kanak Kanak
Menurut Rarback, kesan buruk kekurangan zat besi di dalam otak kanak-kanak mungkin tidak boleh dipecahkan.

Kanak-kanak berisiko tinggi kekurangan zat besi kerana pertumbuhannya yang pantas dan pengambilan kurang. Sementara itu, wanita muda yang mula haid juga kehilangan sel-sel darah merah setiap bulan. Kekurangan zat besi boleh menyebabkan anemia.

Makanan, sama ada daripada haiwan atau tumbuh-tumbuhan mengandungi besi. Walau bagaimanapun, besi daripada daging dan makanan laut adalah lebih mudah diserap.

Kata kunci carian 

  • nutrisi makanan kanak-kanak
  • nutrisi untuk kanak-kanak
  • kepentingan nutrisi kepada kanak-kanak
  • makanan dan nutrisi kanak-kanak
  • nutrisi makanan untuk kanak-kanak
  • nutrisi pemakanan kanak-kanak