10 Makanan Berkesan Mencegah Penyakit Salesma

Di kawasan tropika seperti Malaysia dan Indonesia, kita mengenali dua musim, musim hujan dan musim kering. Pada musim hujan, salesma dijangka meningkat seperti biasa sebagai kesinambungan musim hujan. Batuk dan selesema dengan demam sering menyerang tubuh manusia semasa musim peralihan, terutamanya jika sistem imun melemah.

Ahli pemakanan holistik Andrea Moss dari Moss Wellness di New York mendedahkan 10 makanan terbaik yang boleh meningkatkan sistem kekebalan tubuh seperti yang dilaporkan oleh Daily Mail.

1. Bawang putih

Menurut Moss, bawang putih sebenarnya boleh meningkatkan imuniti. Bawang putih penuh dengan sebatian sulfurik seperti allicin yang boleh meningkatkan imuniti. Di samping itu, beliau mencadangkan orang untuk mengambil bawang mentah untuk mencegah penyakit.

2. sudu yogurt

Makan satu set yogurt pada waktu pagi boleh membantu memastikan sistem imun anda kuat. Menurut Moss, yogurt mengandungi probiotik yang pada asasnya adalah bakteria yang baik yang membantu meningkatkan sistem imun. Di samping itu, yogurt juga membantu aliran aliran usus yang sihat. Menurut pakar, hampir 70 hingga 80 peratus sistem imuninya berada dalam usus manusia.

3. Cawan sup sup

Sup sup tulang yang dahulunya dikenali sebagai sup ayam adalah salah satu ubat kuat semasa menghadapi musim hujan dan selesema yang melanda. Moss menambah, sup juga mengandungi asid amino termasuk glisin, arginine, dan proline yang mempunyai kesan anti-radang pada seluruh badan. Dia mengesyorkan makan secangkir sup tulang sekurang-kurangnya tiga kali seminggu untuk meningkatkan sistem imun.

4. Secawan bayam yang dimasak

Bayam kaya dengan asid folik yang membantu meningkatkan sel-sel badan. Di samping itu, bayam mengandungi vitamin C yang lebih tinggi daripada oren. Cawan bayam yang dimasak juga mengandungi lebih banyak kalium daripada secangkir cangkir pisang. Malah, sesetengah pakar pemakanan menyebut bayam sebagai salah satu sumber terbaik kalium dan magnesium.

5. Brokoli

10 Makanan Berkesan Mencegah Penyakit Salesma
Brokoli boleh membantu secara semula jadi menyahtoksik badan dan mencegah penyakit. Selain itu, brokoli mengandungi asid choline amino yang menjaga sel berfungsi dengan baik dan menggalakkan lapisan usus yang sihat. Kemudian, brokoli mengandungi vitamin C dan calcium yang tinggi.

6. Limau Bali

Limau bali membantu mengurangkan gejala selesema dan penyakit lain yang biasanya berlaku pada musim hujan. Jeruk Bali juga dipercayai menghalang radikal bebas dan boleh membantu menyahtoksik badan.

7. Kayu kanji

Selain berfungsi ditaburi kopi dan oat, kayu manis dapat meningkatkan kesihatan tubuh manusia. Menurut Ms Moss percikan kayu manis adalah antiviral, antibakteria, dan antijamur yang dianggap dapat membantu memperbaiki pencernaan. Di samping itu, kayu manis boleh menghilangkan toksin di dalam badan.

8. Sekeping tembikai

Semangka sebenarnya dapat meningkatkan sistem kekebalan tubuh yang dapat dinikmati sepanjang tahun. Semangka mengandung vitamin C dan vitamin A yang tinggi dan juga kepekatan lycopene yang besar.

9. Tiram

Tiram dikenali sebagai bahan afrodisiak. Tetapi, ia adalah nutrien yang sama yang menjadikan mood anda baik supaya dapat membantu meningkatkan sistem imun.

10. Cendawan

Moss menyebutkan, cendawan merupakam salah satu daripada beberapa makanan yang mengandungi vitamin D, di mana cendawan boleh menggantikan matahari yang menyediakan vitamin D semasa musim sejuk atau musim hujan di kawasan tropika. Cendawan boleh membina antibiotik semulajadi dengan sendirinya apabila manusia memakannya. Itulah sebabnya begitu banyak ubat-ubatan moden termasuk penisilin berasal dari ekstrak cendawan.