Tips Memilih Makanan Untuk Meningkatkan Selera Makan

Kurang selera makan boleh menjadi masalah besar bagi orang-orang yang kurang berat badan. Ia adalah amat sukar untuk mengekalkan berat badan jika anda tidak berasa lapar, tidak makan dengan baik, atau kesukaran untuk memasak makanan. Tidak kira apa sebabnya, mendapat nutrisi yang cukup setiap hari boleh menjadi perbezaan yang ketara apabila badan harus bekerja. Makan kalori yang cukup, protein, lemak, vitamin dan mineral membantu menjaga otot anda kuat dan sihat. Yang paling penting, menjaga otak anda bekerja secara optimum.

Berikut adalah 4 cara untuk meningkatkan selera makan anda dan pastikan anda mendapat nutrien yang anda perlukan.

Pilih makanan yang kaya dengan nutrien

Semakin kurang makan, cuba untuk memilih makanan yang padat dengan nutrien. Ini bermakna memberi tumpuan kepada protein, lemak sihat, bijirin penuh, buah-buahan dan sayur-sayuran. Menghadkan kalori kosong seperti kerepek, minuman manis dan gula-gula, kerana makanan ini tidak memberikan nutrien.

Terdapat beberapa pilihan kalori-kalori yang anda boleh pilih, termasuk avokado, pisang, buah-buahan kering, ubi keledek, kentang putih, kacang dan jagung. Untuk kalori tambahan dan protein, terdapat telur, hummus, keju, puding, kacang dan mentega kacang. Dari kumpulan bijirin, cuba roti gandum dan bagel, limau gedang, quinoa dan kismis.

Satu hidangan yang besar semasa selera tinggi

Kelaparan apabila anda bangun pada waktu pagi? Itulah tanda anda perlu makan makanan banyak dan membuat anda kenyang. masa ini mungkin berbeza, jika ia mesti pada waktu siang, ia tidak mengapa. Yang paling penting memuaskan kelaparan yang berada dalam keadaan puncak.

Anda juga mungkin merasa sangat lapar pada sarapan pagi, jadi anda perlu memilih makanan yang kaya dengan kalori, protein dari telur dan roti gandum, bagel dengan hirisan keju atau semangkuk kismis dengan susu.

Tips Memilih Makanan Untuk Meningkatkan Selera Makan
Makan makanan kecil lebih kerap

Apabila selera rendah, makanan berat boleh menjadi hantu yang menakutkan. Jika ya, siasati dengan cara meningkatkan keamatan makan daripada biasa tiga kali hingga 5 kali sehari.

Hadkan minuman semasa makan

Mengelakkan mengisi cecair sebelum anda selesai makan. Memberi tumpuan kepada makanan pertama, kemudian hanya dibenarkan untuk minum air, kopi, teh, dan lain-lain.

Kata kunci carian

  • makanan menambah selera makan
  • makanan penambah selera makan
  • makanan tambah selera makan
  • makanan untuk menambah selera makan
  • makanan untuk selera makan
  • makanan yang menaikkan selera makan