Tips cara elak dahaga ketika puasa

Lapar ketika berpuasa biasanya masih banyak yang boleh tahan, tetapi dahaga biasanya dianggap lebih menyeksa. Belum lagi, kerana badan itu kebanyakannya diperbuat daripada cecair, kekurangan pengambilan air boleh membuat badan mengalami dehidrasi.

Untuk mengelakkan esofagus yang terasa seperti di padang pasir pada siang hari semasa berpuasa, adalah penting untuk memastikan pengambilan makanan dan minuman yang digunakan pada waktu subuh. Makanan atau minuman semasa makan memainkan peranan yang penting untuk cara elak dahaga ketika puasa.

Berikut adalah beberapa helah yang anda boleh ikuti untuk mengelakkan dahaga semasa berpuasa:
 1. Minum sekurang-kurangnya lapan gelas air setiap hari. Anda boleh mengejar pada waktu malam, untuk memastikan jumlah air yang anda minum adalah mencukupi.
 2. Elakkan makanan pedas dan berempah yang boleh meningkatkan dahaga semasa subuh.
 3. Jangan genakan terlalu banyak garam dalam makanan. Juga elakkan makanan seperti ikan masin atau jeruk yang boleh meningkatkan keperluan badan untuk cecair.
 4. Makan buah-buahan dan sayur-sayuran kaya dengan air dan serat segar. Mereka bertahan lama dalam usus dan boleh mengurangkan dahaga.
 5. Minuman jus buah-buahan segar dan elakkan jus dengan pemanis tiruan.
 6. Cuba untuk tidak minum banyak air sekaligus semasa makan. Cuba minum air antara waktu makan dalam jumlah yang sederhana tetapi kerap.
  Tips cara elak dahaga ketika puasa
Adalah penting untuk ambil perhatian: Minum air ais ketika berbuka puasa tidak akan merawat dahaga tetapi sebaliknya akan menyebabkan saluran darah mengecut dan menyebabkan senak. Cuba minum air dengan suhu bilik atau sedikit sejuk.

Kata Kunci Carian

 • cara elak dahaga ketika puasa
 • cara menahan dahaga saat puasa
 • cara menghilangkan dahaga ketika puasa
 • cara menghilangkan dahaga puasa
 • cara menghilangkan dahaga saat puasa
 • lapar dan dahaga puasa
 • puasa lapar dahaga