Sebab Kenapa Kau Orang Harus Rajin Makan Kubis!

Walaupun kurang popular daripada sayur-sayuran lain, kubis ternyata menyimpan pelbagai ciri-ciri yang luar biasa sebagai makanan yang sihat. 3 sebab ini akan membuat anda rajin makan kubis setiap hari.

Baik untuk diet

Ia ternyata bahawa kubis adalah sangat baik untuk diet setiap hari, kerana sayur-sayuran mengandungi banyak serat, rendah kalori dan tanpa lemak. Segelas kubis hanya memberikan badan 22 kalori yang bermakna anda boleh memakan kubis untuk penuh, tanpa rasa bersalah.

Kubis kukus bagus untuk menurunkan kolestrol

Selain bagus untuk menurunkan berat badan, kubis juga sesuai untuk menurunkan kadar kolestrol anda. Hal ini boleh terjadi kerana kandungan phytosterol dalam kubis yang menghindarkan sistem pencernaan daripada menyerap kolestrol berlebihan dari makanan.

Kubis boleh memerangi kanser

kebaikan makan kubis
Kubis mengandungi antioksidan dan berbagai zat yang dapat mencegah kanser. Hal ini juga disokong penelitian antara masyarakat Jerman Barat dan Timur selepas bersatu. Masyarakat Jerman Timur lebih banyak yang obesiti, namun dengan kadar kolesterol yang rendah kerana sering makan kubis. Sebaliknya berlaku di Jerman Barat yang lebih sesuai namun banyak yang menderita kolesterol kerana jarang makan

Kata kunci carian

  • kebaikan makan kubis
  • kelebihan makan kubis
  • kesan makan kubis
  • khasiat makan kubis
  • khasiat makan kubis mentah