Rawatan Untuk Pesakit ADHD

Walaupun ADHD tidak boleh diubati sepenuhnya, terdapat beberapa jenis ubat-ubatan dan terapi untuk ADHD yang boleh dipilih. Langkah-langkah rawatan ini dilakukan untuk mengurangkan gejala supaya pesakit dapat menikmati kehidupan normal dan kualiti yang lebih baik.

Walau bagaimanapun, tidak ada jalan pintas untuk berurusan dengan ADHD. Ia memerlukan komitmen masa, emosi, dan kewangan untuk mencari gabungan kaedah rawatan ADHD sesuai dan sesuai untuk anda atau anak anda.

Rawatan dengan Dadah

Walaupun ia tidak boleh menyembuhkan, ubat-ubatan boleh mengurangkan gejala ADHD. Terdapat empat jenis ubat-ubatan yang biasa digunakan, iaitu methylphenidate , dexamfetamine , lisdexamfetamine dan atomoxetine .

Methylphenidate , dexamfetamine dan lisdexamfetamine termasuk dalam kelas ubat-ubatan perangsang. Ubat ini akan membawa kepada aktiviti otak meningkat, terutama pada kawalan perhatian dan tingkah laku. Kesan ubat-ubatan ini adalah pesakit menjadi lebih tenang, kurang impulsif, dan boleh memberi tumpuan.
Methylphenidate biasanya digunakan untuk remaja dan kanak-kanak lebih enam tahun. Jika pesakit tidak sesuai dengan ubat ini, doktor akan menggantikannya dengan dexamfetamine . Walaupun dexamfetamine disyorkan untuk kanak-kanak berusia tiga tahun.

Jika ubat jenis perangsang tidak sesuai untuk pesakit, sebagai contoh, atas sebab-sebab kesihatan tertentu, doktor anda akan biasanya memberikan atomoxetine . Ubat-ubatan ini termasuk jenis noradrenalin terpilih semula -uptake inhibitor (SNRI) . Sebatian SNRI akan meningkatkan tahap noradrenalin dalam otak supaya ia boleh membantu dalam tumpuan dan kawalan impuls. atomoxetine boleh dilakukan untuk remaja dan kanak-kanak lebih enam tahun.

Semua ubat pasti mempunyai kesan sampingan, termasuk ubat-ubatan untuk ADHD. Antara kesan-kesan sampingan yang biasa berlaku apabila penggunaan adalah sakit kepala , hilang selera makan dan pencernaan . Tetapi pengguna atomoxetine perlu lebih berhati-hati kerana ubat ini juga dijangka akan mencetuskan kesan sampingan yang lebih serius , yang membawa kepada pemikiran membunuh diri dan kerosakan hati.
Pesakit yang telah menjalani langkah rawatan perlu ditayangkan kerap ke doktor sehingga gejala ADHD telah dikurangkan dengan ketara. Selepas keadaannya bertambah baik juga, ia adalah disyorkan bahawa pesakit menjalani pemeriksaan berkala.

Pengendalian Melalui Terapi

Selain ubat-ubatan, rawatan ADHD boleh dilengkapi dengan terapi Kaedah ini juga berguna untuk berurusan dengan gangguan lain yang mungkin mengiringi ADHD, seperti kemurungan . Jenis-jenis terapi yang boleh dipilih termasuk:
  • Terapi tingkah laku kognitif . Terapi ini akan dapat membantu orang dengan ADHD untuk mengubah minda dan tingkah laku apabila berhadapan dengan masalah atau keadaan tertentu.
  • Terapi psikologi . Orang yang mempunyai ADHD akan dijemput untuk berkongsi kisah-kisah mereka dalam terapi ini, sebagai contoh, kesukaran mereka dalam mengatasi gejala ADHD dan mencari jalan untuk mengatasi gejala-gejala.
  • Latihan interaksi sosial . Ini jenis terapi boleh membantu orang dengan ADHD untuk memahami tingkah laku sosial yang sesuai dalam keadaan tertentu.
Rawatan Untuk Pesakit ADHD
Orang yang rapat dengan ADHD pesakit seperti ibu bapa, adik-beradik, dan guru-guru juga perlu pengetahuan serta bantuan untuk membimbing pesakit. Berikut adalah beberapa jenis terapi dan latihan yang mungkin berguna.
  • Terapi tingkah laku . Dalam terapi ini, ibu bapa dan jururawat dengan ADHD akan dilatih untuk membangunkan strategi untuk membantu pesakit dalam tingkah laku sehari-hari dan menghadapi situasi yang sukar. Sebagai contoh, dengan menggunakan sistem untuk menggalakkan pujian pesakit.
  • Program latihan dan pengajaran untuk warga tua . Selain membantu ibu bapa untuk lebih memahami tingkah laku orang-orang dengan ADHD, langkah ini juga boleh memberikan gambaran keseluruhan petunjuk tertentu yang diperlukan pesakit.
ADHD tidak boleh diubati, tetapi diagnosis yang betul dan rawatan awal boleh membantu orang menyesuaikan diri dengan keadaan diri mereka sendiri.