Rawatan Kecantikan Dengan Beberapa Jenis Makanan

Selain rawatan di luar, badan anda juga memerlukan nutrien dari dalam untuk terus mencari cantik setiap hari. Diet yang sihat akan membantu kulit kelihatan berseri walaupun dapat menenangkan mood. Mulai sekarang anda boleh menggantikan krim muka dengan beberapa makanan lazat yang kaya dengan antioksidan berikut.

Strawberry

buah-buahan segar yang satu ini, sangat terkenal dengan kandungan vitamin C-nya yang membantu menghalang kemunculan garis-garis halus menyebabkan penuaan pra-matang. Kandungan Alfa hydroksilnya sangat membantu untuk membuang kotoran pada gigi supaya ia kelihatan putih dan bersih tanpa merosakkan lapisan gigi.

Kopi

Bukan sahaja ia rasa lazat, menurut Jurnal Institut Kanser Kebangsaan, kopi juga boleh membantu melindungi kulit daripada kanser kulit.

Cinnamon

Bukan sahaja sebagai pelengkap di dapur, kayu manis juga boleh membantu meningkatkan metabolisme badan, terkelupas sel-sel kulit mati pada bibir, dan membantu membuang bintik hitam di muka.

Plain Yogurt

Kaya dengan protein yang membuat anda berasa kenyang lebih lama dan sangat membantu dalam mengekalkan berat badan. Di samping itu, yogurt juga mengandungi asid amino yang membaiki kerosakan kulit, menghapuskan lingkaran hitam di bawah mata, dan kandungan asid laktik terbukti dapat mengurangkan sel-sel kulit mati pada muka.

Blueberry

Kaya dengan vitamin C dan E, beri biru bekerja dengan baik dalam mencerahkan dan mengeluarkan warna-warna yang tidak sekata pada kulit wajah dan badan.

Pisang

Buah-buahan yang lazat ini, banyak mengandungi vitamin B6, kalium dan asid folik adalah sangat baik dalam menjaga aliran darah dapat disalurkan ke otak dan meningkatkan kebahagiaan. Selain itu, anda boleh sapu pisang yang telah terlicin pada kaki untuk membantu melembutkan dan melicinkan kaki sebelum bercukur.

Paprika merah

Mahu kekal muda? Cuba makan lada merah setiap hari. Tinggi kandungan antioksidan boleh membantu membaiki sel-sel kulit mati.

Brokoli

Ini sayuran hijau segar adalah sangat membantu dalam meningkatkan peredaran darah yang akan membuat kulit kelihatan berseri.

Carrot

Rupa-rupanya, lobak merah mengandungi certenoids sama berfungsi dengan pelindung matahari. Ya, lobak merah adalah sangat membantu dalam menjaga kulit daripada sinaran UV.

Avocado

Sangat bertuah jika anda alpukat kekasih. Kerana salah satu buah-buahan ini akan membantu kulit kelihatan lebih muda. tinggi kandungan asid lemak oleik, akan membantu mengekalkan kelembapan kulit supaya ia kelihatan lebih muda.

Lemon

Makan segelas jus lemon pada waktu pagi akan sangat membantu membuang toksin dari badan dan menyegarkan nafas anda. Di samping itu, hirisan lemon akan membantu membunuh bakteria dan mencegah kekeringan kulit.

walnut

Sama dengan salmon, walnut juga mengandungi lemak yang sangat tinggi dan omega 3 asid yang membantu membuat melihat rambut lebih berkilat.

Teh hijau

Dengan kerap minum segelas teh hijau setiap hari, badan anda akan melawan radikal bebas dan mencegah penuaan pra-matang kulit. Teh hijau juga sangat membantu untuk meningkatkan warna kulit dan mengurangkan bengkak di kawasan di bawah mata.