Punca Punca Air Kencing Berbau

Apabila membuang air kecil, warna air kencing perlu kelihatan kuning pucat. Warna ini bermakna tubuh badan berada dalam keadaan yang sihat dan terhidrat.

Jadi bagaimana pula dengan bau air kencing? Selalunya, bau air kencing jarang masalah, kerana ia adalah lemah dan hilang selepas kita menyiram. Namun, bagaimana jika ia tiba-tiba berbau bau yang lebih rasa pedih.

Biasanya, air kencing berbau sedikit seperti ammonia, atau ia tidak bau sama sekali. Tetapi sesetengah keadaan boleh membuat air kencing supaya berbau. Berikut ini punca air kencing berbau

1. Dehidrasi

Tidak minum air yang cukup boleh membuat air kencing menjadi lebih kuning, dan bau lagi.Apabila badan rosak protein yang digunakan, sebatian berwarna dipanggil urea akan membentuk, yang kemudiannya akan dikumuhkan melalui air kencing.

Air akan mencairkan urea, jadi apabila badan tidak boleh mendapatkan pengambilan air yang mencukupi, air kencing akan mengandungi lebih urea pekat, menjadikannya lebih kuning dan berbau lebih ketara. Jika terhidrat, air kencing akan menjadi pucat dan lebih tidak berbau.

2. Makanan

Asparagus adalah salah satu makanan yang boleh membuat air kencing supaya ia berbau berbeza, tetapi tidak semua orang yang makan sayur-sayuran ini menyedarinya.

Makanan yang boleh membuat bau air kencing yang berbeza bukan sahaja asparagus. Bawang putih dan diet tinggi protein juga boleh mengubah bau air kencing. Begitu juga dengan pucuk brussel dan kari.

3. Eksrak Kopi

Biji kopi mengandungi sebatian yang dikenali sebagai caffeol. Ia adalah bahan bahan yang memberi aroma khas kopi.

Walau bagaimanapun, sebatian ini tidak boleh mengurai dengan air, jadi ia tidak terjejas kerana ia memasuki sistem badan dan keluar dengan air kencing.

Jadi jika seseorang minum kopi - dan kekurangan air - caffeol didapati begitu tebal, ini boleh membuat air kencing kopi berbau.

Bau akan menjadi lebih buruk apabila badan mengalami dehidrasi, kerana air kencing juga akan mengandungi pekatan urea.

4. Jangkitan Saluran Kencing

Apabila jangkitan berlaku dalam saluran kencing, bakteria boleh menukar warna dan membuat bau air kencing.

Biasanya, ia akan membuat bau ammonia kuat, atau ia mungkin sedikit manis. Dalam kes jangkitan saluran kencing, air kencing boleh menjadi lebih keruh atau berdarah.

Kerana jangkitan biasanya disebabkan oleh bakteria, mengambil antibiotik yang ditetapkan oleh doktor boleh membersihkannya sehingga. Begitu juga dengan bau dan warna air kencing, semuanya akan kembali normal. Walaupun apabila mengambil antibiotik bau air kencing juga akan berbeza.

Punca Punca Air Kencing Berbau
5. Penggunaan Ubat

Sesetengah vitamin, ubat-ubatan, dan makanan tambahan mengandungi bahan-bahan yang boleh mengubah bau air kencing, dan kadang-kadang warna juga. Semua mereka yang mengambil multivitamin - terutamanya yang mengandungi vitamin B - akan membuang air kecil dengan air kencing kuning.

Ubat-ubatan seperti antibiotik juga boleh membuat bau air kencing, kerana penisilin di dalamnya diperbuat daripada lumut. Ini boleh membuat bau air kencing sedikit seperti cendawan atau cendawan, tetapi akan kembali normal apabila berhenti mengambil antibiotik.

6. Penyakit kelamin

Sesetengah penyakit kelamin boleh membuat bau air kencing yang sangat buruk. Antaranya ialah trichomoniasis, chlamydia dan gonorrhea.

Perubahan berlaku kerana organisma yang bertanggungjawab untuk penyakit ini mencetuskan pengeluaran ammonia lagi. badan kemudian cuba untuk mengeluarkannya melalui sistem kencing.

air kencing berbau menunjukkan bahawa anda adalah yang paling mungkin untuk mempunyai trichomoniasis, kerana penyakit ini tidak mempunyai gejala lain.

Kata Kunci Carian

  • punca air kencing bau
  • punca air kencing bau busuk
  • punca air kencing berbau busuk
  • punca air kencing berbau hanyir
  • punca air kencing berbau masam
  • punca kencing bau
  • punca kencing bau busuk
  • punca kencing bau hanyir