Pemakanan Bagi Ibu Semasa Mengandung

Amaran untuk ibu-ibu yang baru melahirkan anak, pembebasan bayi dari perut tidak bermakna anda bersahaja boleh makan jenis makanan dan minuman yang dianggap kurang sihat yang mungkin telah lama kehausan semasa mengandung.

Sekarang anda memasuki peringkat kedua menjaga bayi anda, iaitu proses penyusuan. Susu anda memberikan bayi makanan dan minuman yang telah digunakan sepanjang hari. Ini mengesahkan fakta bahawa pengambilan selepas bersalin anda makanan dan minuman adalah sangat penting dalam memberikan bayi tenaga yang diperlukannya.

Jika anda cuai dan biarkan diri anda makan makanan dan minuman yang tidak sihat, maka berhati-hati dengan hakikat bahawa bayi yang dikasihi gagal mendapatkan pengambilan pemakanan yang penting dalam fasa pertumbuhan.

Menjawab kepada fakta yang terbukti menghalang pertumbuhan bayi, ibu adalah amat digalakkan untuk kekal fokus pada makan makanan dan minuman yang sihat dan kaya dengan nutrien dalam bentuk vitamin dan bahan-bahan imun yang lain. Berikut adalah bahan penting yang harus ada dalam kandungan makanan dan minuman yang digunakan semasa proses penyusuan susu ibu:

1. Protein

Protein akan membina dan mengekalkan kesihatan semua bahagian badan, termasuk otot, tulang, jantung, paru-paru, enzim, hormon, dan antibodi. Jadi, pengambilan makanan protein beberapa kali sehari, seperti daging, produk tenusu, kacang, biji, dan sayur-sayuran.

2. Vitamin A

Vitamin ini adalah baik untuk mata dan kulit. Vitamin A biasanya dijumpai di dalam buah-buahan merah dan oren dan kuning dan sayur-sayuran, serta sayur-sayuran berdaun hijau (brokoli, bayam, kale, dan salad), hati, dan produk tenusu.

3. Zat Besi

Bahan-bahan ini membantu badan anda membuat sel-sel darah baru, jadi anda boleh mengekalkan tahap tenaga anda. Dapatkan zat besi daripada makanan seperti daging, ikan, hati, kacang, sayur-sayuran berdaun hijau, telur, dan gandum.

4. Vitamin C

Vitamin ini adalah sangat penting untuk kesihatan tulang, gigi, ligamen, dan saluran darah. Di samping itu, vitamin C juga membantu badan menyerap zat besi dan mencegah jangkitan. Biasanya ditemui dalam buah-buahan sitrus, strawberi, tomato, mangga, dan sayur-sayuran berdaun hijau.

5. Asid folik

Ia adalah vitamin B yang membantu mencegah kecacatan kelahiran dan adalah perlu untuk kesihatan dan perkembangan bayi anda, makanan tinggi folat termasuk buah-buahan sitrus, roti diperkaya dengan asid folik, sayur-sayuran berdaun hijau, dan kekacang.

Pemakanan Bagi Ibu Semasa Mengandung
6. Kalsium

Anda perlu kalsium yang cukup semasa anda menyusukan anak untuk menggantikan kalsium yang telah diambil dan diberikan kepada bayi melalui susu ibu. Makan dan minum kalsium tinggi adalah produk tenusu, jus oren, dan sayur-sayuran berdaun hijau.

7. Vitamin D

Vitamin ini akan membantu tubuh menyerap kalsium dan fosforus diperolehi daripada makanan yang anda makan. Di samping itu, vitamin D juga sangat penting untuk tulang yang sihat dan pertumbuhan gigi pada bayi. Anda boleh mendapatkan vitamin D dari matahari pagi, ikan, telur, bijirin, jus oren, susu dan yogurt.

8. Asid docosahexaenoic (DHA)

Adalah asid lemak yang boleh menyokong perkembangan otak dan mata bayi anda. DHA boleh didapati dalam ikan, telur, daging merah, dan hati.

Kata Kunci Carian

  • pemakanan ibu mengandung anak lelaki
  • pemakanan ibu mengandung anak perempuan
  • pemakanan ibu mengandung peringkat awal
  • pemakanan ibu mengandung trimester ketiga
  • pemakanan ibu mengandung trimester pertama