Manfaat (Kebaikan) Cacing Tanah Untuk Kesihatan

Cacing Lumbricus adalah satu spesies cacing tanah yang mempunyai banyak manfaat. Cacing tanah itu sendiri tidak kelihatan menjijikkan tetapi di belakang nampaknya tidak disukai kebanyakan orang, cacing tanah dibuktikan mempunyai banyak fungsi, terutamanya untuk kesihatan. Cacing tanah itu sendiri terdiri daripada pelbagai jenis yang kira-kira 1800 spesies di seluruh dunia yang telah dikenal pasti oleh ahli sains.

Terdapat dua jenis biasa cacing tanah yang digunakan untuk pertanian iaitu cacing Lumbricus Rubellus dan Eisenia Fetida. Cacing Lumbricus Rubellus adalah haiwan invertebrata yang hidup di tanah yang subur danlembap. Cacing tersebut adalah cacing kumpulan epigeic.

Beberapa kajian menunjukkan bahawa bahan anti-bakteria yang dihasilkan oleh pengekstrakan cacing tanah berguna untuk pelbagai masalah kesihatan. Beberapa faedah cacing tanah kepada kesihatan, iaitu:

1. Menyembuhkan tifus

Tifus adalah penyakit yang perlu untuk ambil perhatian dan perlu dirawat dengan segera. Ekstrak cacing Vermi sudah terkenal untuk mengatasi penyakit tifus ini. Kita boleh mencari ini ekstrak Lumbricus cacing di farmasi dengan jenama tertentu. Jadi ia agak mudah untuk dicari. Untuk proses rawatan itu sendiri menggunakan sistem higroscopy, langkah-langkah jika anda mahu memproses sendiri, iaitu:
  • Sediakan cacing rubellus Lumbricus kemudian dibersihkan supaya bebas daripada kotoran dan tanah
  • Tuangkan 3 cawan air sebanyak 3 kali dos harian ke dalam periuk
  • Masukkan cacing tanah ke dalam air dan rebus hingga mendidih
  • Strain kemudian mengambil air. Sejukkan seketika sebelum minum.

2. Mengurangkan tahap kolesterol dalam darah

Tahap kolesterol darah perlu dikekalkan kerana ia boleh menjadi punca pelbagai penyakit lain. ekstrak cacing tanah boleh diambil secara tetap untuk menangani masalah paras kolesterol tinggi. Dapat membuat ramuan sendiri atau gunakan borang ekstrak pil cacing segera atau yang lain. Selain menggunakan herba cacing tanah, masalah kolesterol juga perlu ditangani dengan menukar diet ke dalam diet yang sihat.

3. Mengurangkan tekanan darah tinggi

Keberkesanan cacing tanah lain yang boleh menurunkan tekanan darah tinggi. Malah, terdapat banyak ubat-ubatan yang bertujuan untuk menurunkan tekanan darah tinggi, sama ada bahan kimia atau ubat-ubatan herba. Ubat cacing tanah boleh menjadi salah satu perubatan alternatif yang boleh digunakan untuk menurunkan tekanan darah tinggi.

4. Peningkatan selera makan

Selain mengatasi pelbagai penyakit, cacing tanah juga boleh digunakan untuk meningkatkan selera makan. Ia boleh digunakan pada kanak-kanak yang kadang-kadang tidak gemar makan, apabila mereka memerlukan pengambilan makanan yang cukup untuk berkembang maju. Begitu juga di hospital atau selepas hospital yang mungkin belum pulih selera makan.

5. Rawatan jangkitan gastrousus

Cacing tanah boleh digunakan untuk merawat pelbagai masalah penghadaman. Sama seperti penyakit lain, kita boleh menggunakan ramuan cacing dibuat atau untuk membeli ekstrak dalam bentuk pil.

6. penyelesaian masalah jangkitan pernafasan

Selain masalah pencernaan, cacing tanah boleh mengatasi masalah jangkitan pernafasan TB walaupun dikelaskan ramai yang ditakuti. Penggunaan yang betul cacing tanah akan membuat ia ke dalam perubatan semula jadi yang berkesan dan boleh dipercayai untuk mengatasi masalah pernafasan.

7. Sebagai makanan kesihatan

Cacing tanah bukan sahaja boleh digunakan sebagai ubat tetapi juga sebagai makanan yang sihat. Di sesetengah negara, khususnya di Asia dan Afrika, cacing tanah dimasak untuk dimakan. Cacing tanah biasanya dibersihkan dan melekang. Selepas itu cacing tanah di bawah matahari untuk kering sebelum menggoreng. Cacing akan bertukar menjadi kerepek cacing. cip makanan cacing ini bertukar disyaki untuk merawat masalah penghadaman yang wujud di negara-negara miskin untuk mengurangkan jumlah kematian akibat cirit-birit.

8. Sebagai penghancur enzim darah beku

darah beku dalam badan adalah berbahaya dan boleh menyebabkan pelbagai penyakit lain seperti strok. Penyelidikan di Kanada dan kemudian menstandardkan enzim atau enzim Lumbrokinase cacing tanah sebagai ubat stroke. enzim Vermi dipanggil dengan Lumbrokinase yang bekerja sebagai enzim proteolitik.

9. Bahan-bahan seperti kosmetik dan perangsang

Cacing tanah ia boleh digunakan sebagai bahan dalam kosmetik dengan mempunyai sebatian aktif yang digunakan sebagai ubat. produk kosmetik yang menggunakan cacing tanah sebagai contoh pelembut, pelembap, dan produk anti-jangkitan. Selain produk-produk lain juga banyak bahan-bahan menggunakan ekstrak cacing tanah.

Jadi cacing tanah terbukti mempunyai pelbagai manfaat yang terus berkembang menjadi pelbagai produk yang berguna. Penyelidikan mengenai cacing Lumbricus juga telah dijalankan oleh saintis di pelbagai negara. Di samping itu cacing tanah juga telah dikenali sebagai makanan yang sihat dalam budaya yang berbeza. orang biasa tidak perlu teragak-agak untuk menggunakan herba atau cacing tanah perubatan tetapi perlu memberi perhatian kepada penggunaan yang betul dan pemprosesan.