Manfaat Ikan Salmon Untuk Kandungan Susu Ibu

Penemuan terbaru oleh saintis di University of Reading dan University of Southampton, United Kingdom menunjukkan bahawa penggunaan salmon semasa penghantaran boleh meningkatkan tahap nutrien penting dalam susu ibu. Tetapi di sisi lain juga mengurangkan melawan penyakit antibodi diturunkan daripada ibu kepada bayi melalui susu ibu.

Seperti yang anda tahu, salmon kaya dengan asid lemak omega 3, yang penting semasa pembangunan awal kanak-kanak semasa pertumbuhan dan pembangunan. Selain pertumbuhan otak yang baik dan mata bayi, omega 3 juga boleh mengekalkan saluran darah yang sihat, jantung dan sistem imun.

Inilah sebabnya mengapa wanita hamil sering digalakkan untuk makan beberapa hidangan ikan yang kaya dengan kandungan marin omega-3 dalam seminggu.

Walau bagaimanapun, tidak ramai orang tahu tentang kesan pengambilan minyak ikan semasa hamil kepada kandungan asid lemak omega-3 dalam susu ibu (ASI) dan bahan imun, yang dihantar dari ibu kepada bayi semasa menyusu.

Untuk menentukan kesan penggunaan asid lemak omega-3 dalam susu manusia, penyelidik menjalankan kajian intervensi pemakanan, di mana wanita hamil secara rawak untuk makan mengikut amalan biasa, dan lain-lain pengambilan tinggi salmon.

Para penyelidik mendapati bahawa ibu-ibu yang makan salmon semasa trimester akhir kehamilan mempunyai peningkatan dalam nisbah asid omega-3 asid lemak dalam susu ibu di bulan pertama selepas kelahiran, tetapi tahap juga lebih rendah daripada yg immunoglobulin-A (Siga) - bahan penting antibodi yang terdapat dalam susu payudara berfungsi untuk melindungi bayi daripada jangkitan.