Makanan Yang Perlu Kita Elak Untuk Kesihatan Otak

Adakah anda ingin mempunyai memori kognitif yang baik? Jika ya, mengambil makanan semula jadi tertentu sehingga otak anda adalah sihat. Tetapi bagaimana?

Anda perlu bermula dengan diet yang sihat. Seperti diketahui, otak adalah salah satu organ yang paling penting dalam badan kita. Jika ia tidak berfungsi dengan baik maka seluruh fungsi biasa badan akan memberi kesan yang serius.

Terdapat beberapa makanan yang kita perlu mengambil dengan teratur sehingga otak kita sihat. Tetapi ada juga makanan tertentu membuat otak yang tidak baik, dan bahawa kita harus mengelakkan.

1. Pemanis tiruan

Satu kajian penyelidikan menyatakan bahawa menggunakan pemanis tiruan untuk menambah perisa kepada hidangan yang boleh menyebabkan kemerosotan sel-sel otak dan boleh menyebabkan penyakit seperti Alzheimer.

2. Ikan

Sesetengah jenis ikan boleh mengandungi tahap merkuri yang memberi kesan kepada sel-sel otak apabila dimakan.

3. Produk Roti

Makanan untuk otak yang sihat pasti tidak melibatkan produk bakeri seperti pastri, roti dan lain-lain kerana ia mungkin mengandungi marjerin yang boleh mengecutkan sel-sel otak dan juga menyebabkan keradangan di dalam otak.

4. Pasta

Diet untuk ingatan baik termasuk mengelakkan makanan seperti pasta dalam kuantiti yang besar kerana ia mengandungi karbohidrat, dan lemak di dalamnya. Ia boleh memburukkan lagi ingatan anda dengan mengurangkan fungsi otak tertentu.

5. Minuman ringan

Minuman ringan tinggi akan kandungan gula. Ia boleh menjejaskan kesihatan otak kerana ia mempunyai kesan buruk kepada hipotalamus.

6. Makanan yang diproses

makanan ringan seperti kentang goreng, pizza, dan lain-lain tidak adalah makanan yang sihat untuk otak kerana ia boleh menyebabkan keradangan sel-sel otak dan tekanan darah tinggi juga.

Makanan Yang Perlu Kita Elak Untuk Kesihatan Otak
7. Alkohol

Alkohol menjejaskan otak secara langsung, dan boleh merosakkan pelbagai fungsi otak seperti memori. Arak juga boleh memusnahkan sel-sel otak dan juga menyebabkan kemurungan.

Kata kunci carian

  • makanan kecerdasan otak anak
  • makanan meningkatkan fungsi otak
  • makanan perkembangan otak anak
  • makanan untuk otak anak pintar
  • makanan yang baik untuk otak dewasa