Makanan Yang Harus Dielak Semasa Kekejangan Haid

Kejang perut semasa haid memang menjengkelkan. Kekejangan ini juga boleh menjadikan kita membongkok ketika berjalan atau bergolek di atas tilam. Senggugut adalah disebabkan oleh proses kimia yang dipanggil prostaglandin dalam rahim. rahim menghasilkan bahan kimia ini untuk membantu pengecutan otot dalam rahim semasa haid.

Walau bagaimanapun, tahap pengeluaran kimia prostaglandin membuat perut pedih dan menyakitkan. Selain itu, perut kembung cenderung untuk membuat kesakitan lebih teruk daripada sebelum ini.

Jika anda salah seorang daripada ramai wanita yang terdedah kepada sakit dan kesakitan semasa haid dan tidak mahu berasa sakit dua kali lebih teruk seperti sebelum ini, maka anda perlu mengelakkan beberapa makanan berikut.

1. Makanan mengandungi asid lemak 'arachidic'

Ini makanan berlemak termasuk daging, ayam, kerang, telur, produk tenusu, dan lemak tepu. makanan jenis ini sering menyebabkan otot di bahagian abdomen serta meneran rahim atau kontrak.

2. Makanan mengandungi natrium

Wanita yang cenderung untuk mengasapi sebelum haid, akan berasa lebih baik jika mereka mengurangkan penggunaan natrium dalam diet. Kerana natrium boleh menyebabkan pembendungan cecair.

3. Makanan yang menyebabkan sembelit

Makanan Yang Harus Dielak Semasa Kekejangan Haid
Sembelit juga boleh menyebabkan kembung dan kekejangan semakin teruk. Ia adalah lebih baik untuk mengelakkan makanan yang menyumbang kepada sembelit, seperti gula ditapis dan produk tepung putih. Tetapi makanan seperti tepung gandum, buah-buahan, dan sayur-sayuran, kedua-dua untuk mengelakkan sembelit.

4. Makanan produk tenusu yang diproses

Makanan ini boleh menyebabkan pembendungan cecair dan kembung perut. Contohnya adalah produk tenusu, telur, kacang soya, jagung, dan kacang.
Untuk mengurangkan senggugut, kurangkan pengambilan kafein seperti kopi, teh, cola, dan coklat.

Kata kunci carian

  • makanan elak ketika haid
  • makanan elak semasa haid
  • makanan perlu elak ketika haid