Makanan Yang Baik Untuk Mengurangkan Kembung Dan Keradangan

kembung perut mempunyai banyak sebab-sebab yang berbeza, ini boleh dicetuskan oleh terlalu banyak natrium dalam sistem anda, masalah penghadaman, keradangan, dan turun naik walaupun hormon, menyebabkan pembendungan cecair dalam sel.

Untuk merawat, ada beberapa makanan yang boleh mengurangkan ia. Makanan ini boleh membuat badan anda terhidrat dan menyediakan enzim anti-radang. Berikut adalah enam makanan yang mengurangkan kembung dan keradangan:

1. Air sitrus

Menggunakan lemon atau oren keping untuk memberikan rasa semula jadi untuk air anda. Air ini membantu untuk menghilangkan natrium yang berlebihan dan toksin lain yang mungkin bersembunyi di dalam sistem anda. Orange bertindak sebagai laksatif ringan untuk membantu membersihkan apa-apa jenis kekotoran.

2. Timun

Timun sangat baik dalam menyelesaikan kembung disebabkan kandungan air yang tinggi. kelembapan tambahan memainkan peranan penting dalam menjaga tubuh anda daripada dehidrasi, dan juga membilas natrium dan toksin.

3. Saderi

Saderi mempunyai ciri-ciri anti-radang dan antioksidan yang dapat membantu mengawal sistem pencernaan anda. Selain itu, kandungan air yang tinggi juga menyimpan badan anda dengan baik terhidrat.

4. Kacang

Kacang boleh membantu mengurangkan kembung kerana serat yang tinggi dan potassium. Terdapat banyak jenis kacang yang boleh anda cuba, seperti kacang putih, kacang hitam, dan lentil.

5. Kunyit

Makanan Yang Baik Untuk Mengurangkan Kembung Dan Keradangan
Kunyit adalah salah satu rempah sangat bermanfaat untuk badan, kerana ia telah lama digunakan untuk merawat pelbagai penyakit, salah seorang daripada mereka sebagai yang paling berkuasa semula jadi anti-radang.

6. Papaya

Buah-buahan yang berwarna terang menyediakan ciri-ciri anti-radang yang kuat, kerana ia kaya dengan enzim yang mempercepatkan penyembuhan akibat keradangan. Buah ini juga meningkatkan sistem imun kerana ia dimuatkan dengan vitamin dan mineral.

Kata Kuci Carian

  • makanan anti radang
  • makanan ketika radang
  • makanan mengobati radang