Makanan Yang Baik Untuk Mengekalkan Kesihatan Jantung

Kematian akibat penyakit jantung telah menurun pada tahun-tahun kebelakangan ini, tetapi masih menjadi pembunuh nombor satu di Amerika Syarikat. Berita baik, kini kita tahu bagaimana untuk mencegah penyakit kardiovaskular, termasuk strok, dan serangan jantung.

Salah satu daripadanya dengan mengelakkan makanan yang tidak sihat dan sukan akan membuat perubahan besar. Cuba makanan yang kaya dengan nutrien, serat, dan lemak yang sihat.

Berikut adalah beberapa makanan yang boleh dimasukkan dalam diet anda untuk mengekalkan kesihatan jantung untuk dekad akan datang.

1.ikan Salmon

Salmon dan ikan berlemak yang lain seperti sardin dan mackerel makanan jantung yang sihat kerana ia mengandungi sejumlah besar asid lemak omega-3, seperti yang ditunjukkan dalam kajian untuk mengurangkan risiko aritmia (degupan jantung yang tidak teratur, dan aterosklerosis) membina plak dalam arteri, dan mengurangkan Trigliserida.

Persatuan Jantung mengesyorkan makan ikan, dan ikan sekurang-kurangnya dua kali seminggu. asid lemak omega-3 juga boleh menjadi makanan tambahan.

2. Oatmeal

Oatmeal adalah serat larut yang tinggi yang boleh menurunkan kolesterol. Ia bertindak sebagai span dalam saluran pencernaan dan menyerap kolesterol supaya ia dihapuskan dari badan dan tidak diserap ke dalam aliran darah.

Kita disyorkan mengelakkan oatmeal segera, yang sering mengandungi gula, bukan gandum yang asal. makanan lain seperti roti, pasti, dan bubur jagung juga baik untuk jantung selagi ia masih mengandungi bijirin penuh.

3. Blueberry

Bukan hanya beri biru, tetapi juga strawberi dan beri lain juga baik untuk jantung. Satu kajian baru-baru ini, wanita yang berusia 25-42 tahun makan lebih daripada tiga hidangan blueberry dan strawberi seminggu mempunyai risiko 32 peratus lebih rendah serangan jantung berbanding mereka yang makan kurang.

Pengarang kajian mengaitkan faedah kepada sebatian yang dikenali sebagai anthocyanin, flavonoid (yang antioksidan) yang boleh menurunkan tekanan darah, dan mengembangkan saluran darah. Antosianin terdapat dalam tumbuh-tumbuhan merah, dan biru.

4. Coklat gelap

Beberapa kajian kini menunjukkan bahawa coklat gelap boleh memberi manfaat kepada jantung. Pada tahun 2012 ia telah mendapati bahawa pengambilan harian coklat boleh mengurangkan serangan jantung nonfatal, dan strok di kalangan mereka yang berisiko tinggi untuk masalah ini.

Dapatan terpakai hanya kepada coklat gelap, yang bermakna coklat terdiri daripada sekurang-kurangnya 60-70 peratus koko. Coklat gelap mengandungi falvonois yang dipanggil polifenol, yang boleh membantu mengurangkan tekanan darah, pembekuan darah, dan keradangan. Malangnya, coklat susu, dan gula-gula tidak berada di dalam bilik darjah melindungi jantung anda.

5. buah-buahan Citrus

Wanita yang mengambil jumlah yang tinggi flavonoid yang ditemui dalam buah oren, anggur mempunyai risiko 19 peratus lebih rendah daripada strok iskemia (yang disebabkan oleh darah beku) berbanding wanita yang tidak mendapat banyak sebatian ini.

Buah-buahan sitrus juga tinggi dengan vitamin C, yang dikaitkan dengan risiko yang lebih rendah daripada penyakit jantung. Berhati-hati dengan jus oren yang mengandungi gula tambahan. Dan sedar bahawa produk sitrus boleh mengganggu tindakan ubat kolesterol dikenali sebagai statin.

6. Kacang soya

produk soya, termasuk tauhu dan susu soya adalah cara terbaik untuk menambah protein untuk diet tanpa lemak yang tidak sihat, dan kolesterol. produk soya mengandungi tahap lemak poli tak tepu (baik untuk kesihatan anda), serat, vitamin, dan mineral. Apa lagi, soya boleh mengurangkan tekanan darah di dalam orang-orang yang makan diet tinggi karbohidrat diproses.

Berbanding dengan susu atau lain-lain protein, protein soya sebenarnya boleh lebih rendah LDL atau kolesterol tidak baik.

7. Kentang

Tidak ada sebab untuk mengelakkan kentang kerana mereka adalah putih, dan kelihatan seperti kanji buruk. Selagi kentang tidak goreng, kentang boleh menjadi baik untuk jantung anda. Mereka kaya dengan kalium, yang boleh mengurangkan tekanan darah.

Kentang juga kaya dengan serat, yang boleh mengurangkan risiko penyakit jantung. Mereka jelas tidak makanan ringan atau karbohidrat ditapis.

8. Kacang Kacangan

Makanan Yang Baik Untuk Mengekalkan Kesihatan Jantung
Ini termasuk badam, walnut, pistachio, kacang tanah dan kacang macadamia, semuanya yang mengandungi serat. Ia juga mengandungi vitamin E, yang merendahkan tahap kolesterol tidak baik.

Ada yang seperti walnut, yang tinggi dalam Omega-3 asid lemak. Pada masa lalu ia telah mengelakkan kacang tanah kerana mereka adalah tinggi dalam lemak, tetapi kebanyakan kajian menunjukkan bahawa mereka yang mengambil kacang setiap hari lebih sihat berbanding orang yang tidak.

Kata kunci carian

  • makanan jantung sihat
  • makanan menguatkan jantung
  • makanan penguat fungsi jantung
  • makanan untuk jantung sihat