Makanan Yang Baik Untuk Mengekalkan Kesihatan Faraj

Pengambilan makanan sihat bukan sahaja meningkatkan imuniti, tetapi juga melindungi organ-organ seks wanita. Berikut ini Makanan yang dipercayai untuk mengekalkan kesihatan faraj. Ingin tahu? Berikutan kajian tetang makanan tersebut:

1. Yogurt

Yogurt boleh membantu melawan penyebab jangkitan bakteria yang baik. Di samping itu, minuman ini juga membantu mengekalkan pH semula jadi yang menyimpan faraj sihat.

2. Cranberries

Adakah anda tahu satu gelas jus kranberi baik untuk faraj anda? Cranberry dimuatkan dengan sebatian asid untuk mencegah dan mengurangkan jangkitan saluran kencing.

3. Nanas

Ya, nanas adalah satu lagi makanan yang sihat untuk organ-organ pembiakan anda.

4. Sayur-sayuran

Terutama sayur-sayuran berdaun boleh membantu merawat kekeringan faraj dan gatal.

5. Bawang putih

Bawang putih dikenali sebagai antimikrobial untuk melawan jangkitan yis.

6. Almonds

Badam juga boleh mencegah Jangkitan Saluran Kencing jadi ia adalah baik untuk mengekalkan kesihatan faraj.

7. Keledek

Salah satu makanan yang sihat untuk faraj anda adalah ubi keledek. Mereka mempunyai vitamin A kandungan yang menyumbang kepada dinding rahim yang sihat.

8. Kacang soya

Fitoestrogen dalam soya membantu menjaga faraj daripada kering semasa menopaus.

Makanan Yang Baik Untuk Mengekalkan Kesihatan Faraj
9. Chili

Pastikan anda menambah cili dalam diet harian anda. kandungan capsaicin dalam cili boleh meningkatkan peredaran darah dan merangsang kesihatan faraj.

10. Vitamin C

Makan banyak buah-buahan yang kaya dengan vitamin C boleh membantu melawan jangkitan faraj. Penggunaan juga buah-buahan seperti jambu batu, nanas, strawberi dan lain-lain

11. Chocolate

coklat hitam bukan sahaja baik untuk jantung tetapi juga baik untuk organ-organ pembiakan kerana ia membantu dalam pelinciran.