Makanan Yang Baik Untuk Mengekalkan Kesimbangan Tekakan Darah

Tekanan darah tinggi sering dipanggil pembunuh senyap kerana ia tidak mempunyai gejala. Walau bagaimanapun, tekanan darah tinggi boleh diatasi atau dicegah. Sesetengah makanan boleh membantu mencegah, tetapi ada juga makanan yang harus dielakkan.

Tekanan darah yang optimum adalah 120 mmHg atau kurang daripada 80 mmHg atau kurang. Menurunkan 1-2 mmHg boleh mempunyai kesan yang besar kepada mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok, kegagalan jantung dan penyakit buah pinggang.

Makanan Untuk Mengurangkan Tekanan Darah

Makanan berikut boleh dimakan untuk menurunkan tekanan darah anda:

1. Oats

Kajian ini mengkaji kesan gandum kepada tekanan sistolik darah (tekanan darah yang pertama, yang merupakan tekanan di mana jantung mengepam darah) dan tekanan darah diastolik (nombor kedua, apabila jantung melegakan) dalam 400 orang dewasa yang sihat.

Para penyelidik mendapati tekanan darah sistolik 2.7 mmHg lebih rendah dan 1.5 mmHg lebih rendah tekanan darah diastolik apabila peserta makan kira-kira 60 gram oat dilancarkan atau 25 gram oat bran setiap hari.

Gandum mengandungi kira-kira empat gram serat dipanggil beta-glucan. Antara kesan-kesan serat adalah untuk menurunkan berat badan, serat larut menghasilkan produk bioaktif apabila mereka diperam dalam kolon. Ini secara langsung memberi kesan kepada tekanan darah.

2. Bit

Bit yang sangat kaya dengan sebatian yang dipanggil nitrat organik. Semasa penghadaman, ini akan ditukar kepada oksida nitrik, yang menyebabkan arteri untuk membesar. Ini serta-merta mengurangkan tekanan di dalam.

Kajian semula diujikan pada 16 lelaki muda, paling sihat jus minum bit menurun 4.4 mmHg tekanan darah sistolik. Tetapi pada tekanan darah diastolik tidak berubah

Tetapi dalam kajian baru-baru ini pada 68 orang dewasa dengan tekanan darah tinggi mendapati jus bit boleh mengurangkan tekanan darah sistolik dan diastolik.

tekanan darah pada orang yang minum jus ubi bit telah dikurangkan sebanyak lebih daripada 24 jam, dengan tekanan darah sistolik dikurangkan sebanyak 7.7 mmHg dan tekanan darah diastolik dikurangkan 5.2 mmHg.

3. Vitamin C

Vitamin C atau asid askorbik, terdapat dalam sayur-sayuran segar dan buah-buahan. purata mengandungi 10-40mg vitamin C.

Kajian semula 29 ujian jangka pendek makanan tambahan vitamin C, manusia diberi 500 mg vitamin C setiap hari selama lapan minggu. tekanan darah meningkat dengan ketara, dengan kejatuhan tekanan darah sistolik purata 3.84 mmHg dan 1.48 mmHg untuk tekanan darah diastolik.

Walau bagaimanapun, mereka yang berisiko untuk batu karang perlu berhati-hati untuk mengambil vitamin C tambahan. Kelebihan vitamin C dikumuhkan melalui buah pinggang dan boleh menyumbang kepada pembentukan batu karang.

Satu kelebihan untuk mendapatkan lebih banyak vitamin C daripada makan banyak sayur-sayuran dan buah-buahan adalah anda meningkatkan pengambilan kalium anda, yang membantu menangani kesan sodium dari garam.

Makanan Yang Baik Untuk Mengekalkan Kesimbangan Tekakan Darah
Makanan yang harus dielakkan untuk menurunkan tekanan darah anda

1. Garam


Garam atau natrium klorida digunakan untuk mengawet makanan dan sebagai penambah perisa selama berabad-abad. penggunaan garam yang tinggi dikaitkan dengan tekanan darah tinggi.

Orang dewasa memerlukan antara 1.2 ke 2.4 gram garam setiap hari (suku setengah sudu teh), yang bersamaan dengan 460 920mg natrium.

Kajian semula yang melibatkan 3,230 orang menunjukkan bahawa mengurangkan pengambilan 4.4 gram garam sehari boleh mengurangkan tekanan darah sistolik sebanyak kira-kira 4.2 mmHg dan diastolik sebanyak 2.1 mmHg.

Pada mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi terdapat pengurangan yang lebih besar daripada 5.4 mmHg (sistolik) dan 2.8 mmHg (diastolik).

Elakkan makanan natrium yang tinggi. Jangan tambah garam dan cuba untuk memilih versi makanan yang diproses lebih rendah garam.

2. Alkohol

Memakan satu atau lebih minuman beralkohol sehari dikaitkan dengan tekanan darah sistolik yang lebih tinggi sebanyak 2.7 mmHg dan tekanan darah diastolik sebanyak 1.4 mmHg daripada bukan peminum.

Menariknya, apabila anda minum alkohol untuk kali pertama, tekanan darah jatuh, tetapi kemudian meningkat. Kenaikan tekanan darah selepas minum arak adalah lebih cenderung apabila anda tidak tidak tidur.

Berita buruk adalah bahawa minum banyak alkohol meningkatkan risiko tekanan darah tinggi, terutama pada lelaki, tetapi juga di kalangan wanita.

3. Kafein

Kafein yang paling biasa digunakan adalah yang terkandung dalam minuman kopi, teh, cola, dan tenaga. penggunaan kerap kopi kafein gred tinggi meningkatkan tekanan darah.

Dalam kajian semula lima percubaan, orang yang minum 1-2 cawan kopi hitam dibangkitkan 8.1 mmHg dan 5.7 mmHg tekanan darah sistolik tekanan darah diastolik, kira-kira tiga jam selepas minum.

Tetapi minum kopi tiga kajian mendapati tidak meningkatkan tekanan darah berbanding kopi tanpa kafein atau mengelakkan kafein. Jadi, anda perlu memantau tindak balas anda kepada kafein

Kata Kunci Carian

  • makanan apa untuk tekanan darah rendah
  • makanan bagi tekanan darah rendah
  • makanan tekanan darah tinggi
  • makanan turunkan tekanan darah
  • makanan turunkan tekanan darah tinggi