Makanan Yang baik Untuk Kesihatan Gigi

Sakit gigi kerap? Ia mungkin disebabkan oleh struktur yang tidak sekata gigi dengan mudah menjadi tempat kuman bersarang. Walau bagaimanapun, terdapat juga makanan yang boleh mengurangkan aduan sakit gigi. Berikut ini adalah makanan dan minuman yang baik untuk mengekalkan kesihatan gigi.

Teh Hijau

Mengandungi polifenol antioksidan yang boleh menghalang kemunculan plak pada gigi, juga mengurangkan kemungkinan kemunculan lubang pada gigi dan gingivitis.

Susu dan yogurt

Susu, yogurt susu dan yogurt yang tidak ditambah gula. Selain kandungan kalsium, susu dan yogurt mempunyai tahap yang rendah keasidan yang boleh melambatkan berlakunya hakisan dalam gigi.

Buah-buahan

Buah-buahan seperti epal, strawberi, buah-buahan sitrus, kiwi, dan buah-buahan lain yang tinggi kandungan vitamin C. Vitamin C adalah salah satu komponen penting kolagen yang berfungsi seperti simen yang melekat satu sel yang lain. Bukan sahaja ia bermanfaat untuk menjadikan kulit sihat, tetapi juga menghalang keradangan gusi.

Produk haiwan

Produk haiwan, seperti daging lembu, ayam, dan telur. Mengandungi mineral fosforus bersama-sama dengan vitamin D dan kalsium boleh membentuk sistem tulang dan gigi yang kuat.

Air

Air bersih boleh membersihkan rongga mulut dan menyokong air liur untuk bekerja untuk menyediakan pengambilan mineral penting ke liang gigi. Air juga membuat gusi menjadi lembut dan membantu membersihkan sisa makanan dari antara gigi yang boleh menyebabkan keradangan dan nafas berbau.

Makanan Yang baik Untuk Kesihatan Gigi
Makanan berikut harus dielakkan, kerana ia kurang baik untuk gigi, iaitu
Semua makanan yang mengandungi gula yang tinggi (seperti gula putih, gula merah,  gula jagung, jem, gula-gula, gula-gula coklat) boleh menyebabkan kerosakan gigi dalam masa beberapa jam selepas makan dimakan jika gigi tidak dibersihkan dengan betul. tepung putih dan tepung gandum yang diproses mengandungi hanya sejumlah kecil serat juga boleh merosakkan gigi.
Roti, keropok, biskut, donat, bijirin, muffin, pastri harus dielakkan jika anda tidak boleh berus gigi anda selepas anda makan. Kopi, soda dan jus buah-buahan dengan warna boleh menukar warna gigi.

Kata kunci carian

  • makanan kesihatan gigi
  • makanan untuk kesihatan gigi
  • makanan yang baik untuk kesihatan gigi