Makanan Untuk Mengekalkan Kesihatan Payudara

Tidak semua payudara wanita mempunyai bentuk yang sama. Secara umumnya, payudara wanita mempunyai bentuk yang berbeza. Walau bagaimanapun, payudara wanita masih mempunyai fungsi yang sama menyusukan bayi mereka.

Kesihatan payudara wanita adalah sangat penting untuk dijaga. Memandangkan bilangan wanita yang mengalami kanser payudara kerana pengesanan lewat payudara yang tidak normal. Payudara juga boleh menyakitkan apabila anda memasuki sindrom prahaid.

Empat makanan di bawah adalah dipercayai untuk menjaga kesihatan payudara anda supaya mengelakkan sakit untuk mengelakkan kanser payudara.

1. Blueberry

Buah-buahan dan ekstrak blueberry telah ditunjukkan untuk mengurangkan pertumbuhan sel-sel tumor payudara. Makan 6 auns beri biru setiap hari untuk melawan dan mencegah kanser payudara.

2. Kacang soya

Wanita yang kerap mengambil daidzein dan genistein, dua sebatian yang terdapat dalam soya, tauhu, tempeh dan miso, mempunyai risiko yang lebih rendah payudara fibrocystic. Kajian juga telah menunjukkan bahawa soya boleh membantu meringankan kesan sampingan menopause, termasuk osteoporosis dan penyakit jantung. Satu kajian ke atas 9,514 pesakit kanser payudara mendapati bahawa pengambilan soya boleh menghalang tumor daripada muncul semula.

3. Labu

Labu mengandungi beta-karotena yang tinggi yang penting untuk mengurangkan risiko sekaligus kemunculan sebagai kesan sampingan payudara fibrocystic. Beta-karotena yang juga hadir dalam sayur-sayuran berwarna oren atau merah boleh meningkatkan kesihatan payudara wanita. Selain labu, kentang manis juga mempunyai manfaat yang sama untuk meningkatkan kesihatan payudara anda.

Makanan Untuk Mengekalkan Kesihatan Payudara
4. Ekstrak Gandum

Ekstrak gandum telah ditunjukkan untuk mengurangkan gejala sindrom prahaid dengan kesakitan dalam payudara. Daripada kajian 100 wanita dengan maklumat terperinci mengenai sindrom prahaid dan mengambil ekstrak gandum, keletihan, emosi, debaran jantung, sakit kepala, masalah tidur, selera makan meningkat dan makanan keinginan semasa mengalami sindrom prahaid.