Makanan Untuk Mengekalkan Kesihatan Sendi

Melaksanakan pelbagai aktiviti harian, bukan sahaja disokong oleh tenaga badan anda. kekuatan fizikal seperti tulang, otot, sendi dan semua usul dorongan badan kita juga sangat-sangat diperlukan untuk kekal kuat.

Latihan fizikal adalah penting untuk memastikan badan yang kuat. Walau bagaimanapun, selain daripada latihan fizikal, makanan juga memainkan peranan yang penting untuk mengekalkan badan yang bebas untuk bergerak dan kuat.

Berikut adalah beberapa makanan yang sihat yang dipercayai untuk mengekalkan kekuatan sendi, tendon dan ligamen.

1. Sup tulang lembu atau ayam

Sup dilakukan dengan tulang lembu atau ayam adalah sumber vitamin, mineral, asid amino dan asid lemak. Tulang sup boleh bekerja dengan baik pada sendi anda.

Jika anda tidak mempunyai masa untuk membuat sup anda sendiri, anda boleh menambah gelatin. Pada asasnya gelatin adalah kolagen yang mempunyai manfaat yang sama seperti sup.

2. Makanan yang kaya dengan antioksidan

Sentiasa cuba untuk meningkatkan pengambilan makanan yang sihat yang mengandungi antioksidan yang tinggi seperti beri biru, raspberi, anggur ungu, buah delima, kismis, kale, tomato, kentang manis. Makanan ini mengandungi jumlah yang tinggi polifenol yang membantu mengurangkan keradangan. Antioksidan dalam buah-buahan dan sayur-sayuran telah ditunjukkan untuk meningkatkan keanjalan dinding sel dan pergerakan sendi.

3. Ginger

Menambah halia untuk minuman, sup, kacau atau stew, terbukti berkesan dalam mengatasi sakit sendi seperti ibuprofen, pelega kesakitan. Oleh itu, jika sendi mula merasai sakit, cuba penggunaan halia yang juga boleh melegakan kembung perut atau sakit tekak.

4. Ikan

Makanan Untuk Mengekalkan Kesihatan Sendi
Makan lebih asid lemak omega-3 seperti yang terdapat dalam ikan, dan mengurangkan pengambilan omega-6 asid lemak, seperti yang terdapat dalam minyak sayur-sayuran, boleh merawat sakit sendi, bengkak, sakit sendi yang sama meningkatkan aliran darah ke sendi semasa latihan .

Untuk memastikan tulang dan sendi anda sihat juga kuat, tidak ada salahnya meningkatkan pengambilan makanan yang sihat seperti Aikan juga telur. Di samping itu, cuba untuk mengurangkan makanan yang digoreng.

Kata kunci carian

  • makanan buat sendi tulang
  • makanan menguatkan sendi
  • makanan untuk sendi lutut
  • makanan yang bagus buat sendi
  • makanan yang baik buat sendi