Makanan Sihat Yang Baik Bagi Pesakit Kencing Manis

Jika anda mempunyai diabetes jenis 2 atau berisiko tinggi menghidap penyakit ini, anda mungkin tahu bahawa makan soda, gula, donat, atau makanan manis yang lain boleh membahayakan badan anda. Ini kerana makanan manis boleh menyebabkan gula peringkat darah dan insulin untuk meningkatkan konsisten. Ini boleh membawa kesan serius pada buah pinggang, mata, saraf dan jantung.

Untuk mengawal pengambilan karbohidrat, pesakit kencing manis harus makan makanan yang boleh menurunkan tekanan darah dan kolesterol. Berikut ini sini adalah tujuh Makanan yang terbaik untuk pesakit diabetes:

1. Bijirin penuh

Tidak semua karbohidrat adalah sama. Tetapi seluruh bijirin, kedua-dua roti gandum, quinoa, dan bran kaya dengan serat supaya ia boleh melambatkan proses pencernaan karbohidrat yang boleh bertukar menjadi glukosa.

2. Salmon

Salmon mempunyai omega-3 asid lemak yang telah ditunjukkan untuk membantu mengurangkan risiko penyakit jantung, dan mempunyai kesan yang baik, disebabkan faktor-faktor risiko diabetes, seperti keradangan dan tekanan darah tinggi.

Persatuan Diabetes Amerika, mencadangkan makan salmon sekurang-kurangnya dua hidangan seminggu. Jika anda tidak suka salmon, cuba penggunaan sardin, ikan kembung, atau herrings yang kaya dengan protein dan boleh membantu menjaga dan menghalang pancang gula darah anda.

3. Kacang

Kacang kaya dengan serat, magnesium, protein, dan lemak tak tepu. Sebilangan kecil kacang ditambah kepada salad atau dimakan sebagai snek, boleh membantu anda mengelakkan makan berlebihan dengan mengekalkan tahap gula yang stabil. Tetapi dalam mengonsumsinya, anda masih perlu memberi perhatian kepada beberapa bahagian. Janganlah anda melampaui batas.

4. Keledek

Keledek menyediakan vitamin A dan serat. Selain itu, kandungan karbohidrat dalam ia tidak memberi kesan gula darah secepat karbohidrat dalam kentang putih biasa.

5. Sarapan

Sarapan adalah sangat penting untuk memberikan tenaga dalam melakukan aktiviti sepanjang hari. Satu kajian kecil baru-baru ini melihat pada orang dewasa dengan diabetes jenis 2, mendapati bahawa mereka yang bersarapan kurang, mempunyai mendadak darah kurang daripada bukan sarapan. Pilih sarapan yang seimbang serat, protein, dan lemak yang sihat untuk membuat anda rasa kenyang sehingga waktu makan tengahari.

6. Halia

Penyelidikan baru menunjukan, halia boleh membantu menjaga gula darah stabil. Mereka mendapati ia dalam kumpulan 33 orang dewasa dengan diabetes yang mengambil pil halia (bersamaan dengan suku halia) setiap hari selama 12 minggu. Hasil, tahap gula kekal stabil berbanding dengan kumpulan-kumpulan lain yang hanya mengambil plasebo.

Tetapi berhati-hati, penulis kajian yang dinyatakan, jika anda juga mengambil ubat penapisan darah, lebih baik bercakap dengan doktor anda terlebih dahulu.

7. Cinnamon

Makanan Sihat Yang Baik Bagi Pesakit Kencing Manis
Satu kajian kecil 69 orang dengan diabetes jenis 2, dibahagikan kepada dua kumpulan. Satu kumpulan mengambil dos harian kayu manis, manakala yang lain hanya mengambil plasebo. Akibatnya, paras gula darah purata jatuh bagi mereka yang makan kayu manis. Walaupun pada sesetengah orang yang mengambil dos yang tinggi kayu manis, tahap darah berkurangan lanjut.

Tetapi penyelidik berkata, lebih banyak kajian perlu dilakukan untuk mengetahui bagaimana bahagian yang sesuai untuk kayu manis. Tetapi dengan menambah ia kepada yogurt, smothie, atau semangkuk oatmeal, ia sudah tentu tidak menyakitkan.

Kata kunci carian

  • makan kencing manis
  • makanan bagi kencing manis
  • makanan diabetes kencing manis
  • makanan untuk awal kencing manis
  • makanan utk kencing manis