Makanan Sihat Untuk Meningkatkan Kesihatan Jantung

Dalam dunia yang serba segera, Kita dikehendaki untuk hidup dengan kehidupan yang lebih sihat. Malangnya, beberapa makanan di pasaran tidak mempunyai jaminan tidak menggunakan bahan pengawet atau bahan-bahan yang berkualiti.

Walau bagaimanapun terdapat beberapa pilihan makanan yang boleh menjejaskan kesihatan jantung, tenaga dan mengawal selera makan. Apa sahaja? Berikutan kajian tentang makanan untuk kesihatan jantung.

1. Tembikai

Selain menyegarkan, mengunyah sekeping tembikai juga boleh menyuburkan jantung. pakar-pakar jantung dari Metroplex Dallas-Fort Worth, Dr. Sarah Samaan berkata, tembikai adalah buah-buahan yang rendah kalori, tinggi serat dan sumber antioksidan. Buah ini juga mempunyai lycopene yang boleh mengurangkan risiko penyakit jantung dan kanser.

"Tembikai juga membekalkan citrulline, yang boleh meningkatkan kesihatan saluran darah dan juga mungkin mempunyai manfaat untuk mereka yang mati pucuk dan kencing manis, yang juga merupakan sumber vitamin C dan A, serta kalium dan magnesium," katanya.

2. Yogurt

Seorang doktor dan ketua perubatan di Boardvitals.com, Dr. Andrea Paul, mendedahkan bagaimana yogurt boleh melindungi penyakit gusi, yang boleh meningkatkan risiko penyakit jantung. Selain mengurangkan risiko penyakit jantung, beliau berkata, yogurt mengandungi antioksidan, vitamin, serat dan probiotik yang bermanfaat untuk kesihatan secara keseluruhan.

3. Tomato

Seperti tembikai, tomato kaya dengan lycopene yang dapat melindungi jantung. Di samping itu, vitamin C di dalamnya juga berfungsi sebagai antioksidan yang dapat melindungi sel-sel anda daripada kerosakan.

4. Avocado

Siapa yang tidak suka buah-buahan kegemaran ini. Menurut pakar pemakanan, Bridget Swinney, alpukat adalah sumber kalium, mineral yang boleh mengawal tekanan darah.
Makanan Sihat Untuk Meningkatkan Kesihatan Jantung

Di samping itu, buah ini juga mengandungi sumber vitamin C, serat dan karotenoid yang boleh mengurangkan risiko kematian akibat penyakit kardiovaskular. Satu kajian mendapati, avokado boleh membantu tubuh menyerap antioksidan lain apabila dimakan dengan sayur-sayuran seperti bayam dan lobak merah.

5. Berries

Berry dikenali kerana mempunyai antioksidan yang tinggi dan satu yang baik untuk menjaga kesihatan jantung anda. Pelbagai jenis buah beri boleh meningkatkan kolesterol baik (HDL) dan kolesterol tidak baik yang lebih rendah dan menurunkan tekanan darah anda.

Kata Kunci Carian

  • makanan kesihatan pesakit jantung
  • makanan kesihatan untuk jantung
  • makanan kesihatan untuk pesakit jantung
  • makanan kesihatan untuk sakit jantung
  • makanan yang baik untuk kesehatan jantung