Makanan Sihat Untuk Meningkatkan Imun Anda

Badan anda perlu mempunyai sistem imun yang kuat untuk melindunginya daripada penyakit. Tanpa mengira bersenam dengan betul, mendapatkan kualiti tidur yang baik dan tetap positif sepanjang masa, kita perlu memberi tumpuan kepada makanan yang kita makan untuk meningkatkan ketahanan badan. Berikut adalah makanan yang boleh meningkatkan sistem imun anda.

1. Probiotics

Makanan imun-merangsang pertama adalah probiotik. Penyelidikan telah membuktikan bahawa pengambilan harian probiotik seperti yang disyorkan sebagai yogurt akan membantu mengekalkan kesihatan dan badan akan menghasilkan antibodi.

2. Elderberry

Kandungan antioksidan yang tinggi Elderberry sirap akan mengurangkan keradangan dan meningkatkan sistem imun. sirap Elderberry mampu merawat selesema, resdung dan selsema selama berabad-abad.

3. Cendawan

Penyelidikan telah membuktikan bahawa kulat boleh meningkatkan sistem imun anda. sebatian polisakarida boleh melindungi anda daripada penyakit.

4. Vitamin D

Vitamin D terbukti menghasilkan antibodi tertentu yang akan meningkatkan sistem imun anda dan membantu mencegah flu dan selesema.

5. Acai Berries

Kandungan antosianin yang merupakan antioksidan semula jadi akan membantu menguatkan sistem imun anda.

6. Ginseng

Ginseng adalah herba terkenal yang telah digunakan sebagai penambah stamina dalam perubatan tradisional Cina selama berabad-abad. Ginseng digunakan secara meluas untuk meningkatkan sistem imun dan membekalkan tenaga tambahan.

7. Teh Hijau

Makanan Sihat Untuk Meningkatkan Imun Anda
Berkembang tabiat minum teh hijau secara teratur dapat membantu menguatkan sistem imun. Teh hijau mengandungi sebatian antioksidan yang kuat yang epigallocatechin gallate, polifenol yang akan melawan radikal bebas dalam badan.

Untuk meningkatkan fungsi imun, minum sekurang-kurangnya tiga cawan teh hijau setiap hari.

8. Bawang putih

Bawang putih adalah anti-mikrob semula jadi yang membantu anda untuk melawan jangkitan bakteria, parasit, kulat dan virus. Bawang putih mengandungi antioksidan kuat yang membantu melindungi sel daripada kerosakan radikal bebas.

Kata kunci carian

  • makanan imunitas tubuh
  • makanan menguatkan imun
  • makanan meningkatkan imun bayi
  • makanan meningkatkan imun tubuh
  • makanan sistem imun
  • makanan untuk imun anak