Makanan Sihat Untuk Mengurangkan Keresahan

Keresahan sering menyerang minda kita, biasanya kebimbangan timbul daripada kerja-kerja di pejabat dan mungkin di rumah. Maka bagaimana untuk meredakan? Apabila anda berfikir tentang makan disebabkan oleh tekanan, anda boleh bayangkan aktiviti makan berlebihan yang akhirnya menjadikan perut penuh walaupun sakit. Tetapi tidak seperti itu, makanan-makan di bawah  terbukti untuk menenangkan saraf anda. Di bawah ini adalah makanan yang boleh mengurangkan dan melegakan rasa cemas:

1. Limau

Vitamin C tidak hanya boleh menangkis flu, namun ia juga membantu menurunkan kadar kortisol (hormon tekanan) dan tekanan darah anda, sehingga rasa letih berkurang.

2. Avokad

Avokad memang benar-benar lazat, baik dimakan dengan cara dijus  atau dimakan secara langsung, dan ternyata mereka juga kaya akan vitamin B yang membantu menghilangkan stres.

3. Susu

Ada suatu sebab mengapa ibu sering memberikan segelas susu sebelum anaknya tidur, kerana dengan vitamin B2, B12, dan protein dengan dos besar, membuat anda rileks dengan cepat.

4. Bayam

Jangan malas untuk mengambil sayur-sayuran hijau, terutama bayam jika anda sedang cemas. Kerana magnesium di dalamnya dapat membantu mengatur kadar kortisol (hormon stres) anda.

5. Oatmeal

Selain menyihatkan, kandungan serotonin di dalamnya juga bermanfaat untuk meningkatkan kesan yang menenangkan tubuh dan fikiran anda.