Makanan Sihat Untuk Mengurangkan Tekanan

Aktiviti memenatkan kerana kerja rumah atau tugasan yang berkumpul di pejabat, boleh menyebabkan tekanan, yang merupakan tindak balas kimia dalam badan yang menyebabkan hati bangsa, dan membuat otot tegang.

Sering mengalami tekanan boleh mencetuskan huru-hara ke atas kesihatan, membuat anda lebih terdedah kepada penyakit seperti selesema, peningkatan tekanan darah, risiko diabetes, dan kemurungan.

Mungkin anda sudah tahu bahawa bersenam dan bertafakur adalah cara yang sihat untuk mengurangkan tekanan, tetapi ternyata bahawa pemakanan di beberapa makanan yang sihat juga boleh membantu.

1. Coklat gelap

Antioksidan yang terdapat dalam coklat, merangsang pelepasan serotonin di dalam otak. kimia ini boleh mengubah mood anda, kerana lebih tenang dan bahagia. Nutrien dalam coklat gelap juga meningkatkan aliran darah dan tekanan darah yang lebih rendah. Dalam coklat gelap mengandungi sekurang-kurangnya 70 peratus koko berguna.

2. Salmon

Omega-3 dalam ikan salmon bukan sahaja baik untuk jantung tetapi menurut penyelidik juga boleh membantu anda dalam menguruskan tekanan.

Di samping itu, asid lemak penting yang terdapat di dalamnya, boleh melindungi neuron daripada kerosakan yang disebabkan oleh tekanan, terutamanya bagi orang-orang yang mengalami tekanan kronik.

3. pisang

Pisang adalah makanan yang baik dalam diet untuk mengurangkan tekanan. Menurut doktor naturopathic, Kathleen A, kekurangan vitamin B6, boleh mengurangkan pengeluaran serotonin. Pisang juga kaya dengan kalium, yang merupakan nutrien yang membantu tekanan darah yang lebih rendah.

4. Teh hijau dan teh hitam

asid amino dalam minuman ini meningkatkan pengeluaran dopamine dan serotonin. Jadi, walaupun secawan teh hijau kadang-kala mengandungi lebih kafein daripada kopi, tetapi kandungan di dalamnya boleh mencetuskan perasaan keseronokan dan bersantai pada sesetengah orang.

5. Kacang

Kacang bukan sahaja sumber vitamin B, tetapi juga kaya dengan serat, protein, dan besi. Setengah cawan sebarang kuah kacang, seperti kacang hitam, kacang merah, atau kacang, boleh membantu anda untuk mendapatkan vitamin B yang mengurangkan tekanan.