Makanan Sihat Untuk Mengekalkan Kesihatan Kanser Kolon

Anda mungkin tidak berfikir tentang kesihatan usus jika anda mempunyai sakit tidak pernah berpengalaman dalam kesakitan penghadaman anda. kesihatan kolon adalah satu perkara yang tidak dianggap oleh kebanyakan orang.

Malah, di Amerika Syarikat, kanser kolon adalah salah satu kanser yang paling kerap dialami oleh lelaki dan wanita setiap tahun. Berita baik, kanser kolon boleh dielakkan dengan membuat perubahan kepada gaya hidup dan diet yang sihat.

Sesungguhnya, tidak ada makanan yang secara pasti boleh melawan kanser. Walau bagaimanapun, makanan berikut boleh membantu anda untuk mempunyai usus yang sihat.

1. Salmon

Satu hidangan salmon mengandungi 1,800 mg omega 3 dan kaya dengan vitamin D. Kedua-dua bahan-bahan yang memainkan peranan penting dalam mencegah kanser usus besar. Omega 3 memainkan peranan untuk menghalang pengeluaran enzim tertentu dan saluran darah yang memainkan peranan dalam pertumbuhan tumor.

2. Teh hijau

Teh hijau mengandungi EGCG kuat (Epigallocathechin gallate) yang memusnahkan radikal bebas dan thwarts pertumbuhan sel-sel kanser usus besar. Untuk mendapatkan banyak EGCG, pilih matcha. Ini kerana matcha serbuk berbentuk itu dibubarkan dalam air panas. Tidak seperti daun teh hijau yang hanya direndam dalam air panas, matcha mengandungi lebih EGCG.

3. Yogurt tawar

Beberapa bukti menunjukkan bahawa makanan yang kaya dengan kalsium dan vitamin D boleh membantu mencegah pembentukan polip yang boleh tumbuh dan bentuk dalam lapisan usus dan berpotensi menjadi kanser. yogurt unflavored atau tawar merupakan sumber kalsium dan vitamin D. Selain itu, yogurt mengandungi probiotik yang memainkan peranan penting untuk memastikan saluran penghadaman yang sihat.

4. Sayur-sayuran dan buah-buahan

sayur-sayuran berdaun hijau, buah-buahan sitrus, bawang putih dan bawang lain mengandungi fitokimia yang mempunyai kuasa-kuasa besar terhadap sel-sel kanser. Walau bagaimanapun, semua jenis buah-buahan dan sayur-sayuran mempunyai antioksidan yang boleh membantu melindungi tubuh daripada kanser.

5. Kacang

Makanan Sihat Untuk Mengekalkan Kesihatan Kanser Kolon
Analisis di China baru-baru ini mendapati bahawa penggunaan kacang yang banyak boleh mengurangkan risiko kanser kolon. Kacang mengandungi serat yang dalam beberapa ciptaan mempunyai kesan perlindungan. Kacang juga sumber yang baik daripada komponen dan zat yang mempunyai kesan anti-kanser seperti isoflavones, lignan dan vitamin B yang lain.

6. Kunyit

Ini perasa rempah mengandungi curcumin, sebatian yang terbukti untuk mengurangkan keradangan dan menghalang pertumbuhan sel-sel kanser. Sesungguhnya, tiada siapa yang tahu dengan pasti berapa banyak kunyit tenusu boleh dimakan untuk mengatasi penyakit ini. Walau bagaimanapun, pakar-pakar di Pusat Perubatan Universiti Maryland mengesyorkan untuk mengambil kunyit setengah sudu teh setiap hari.

Kata kunci carian

  • makanan kanser usus
  • makanan untuk pesakit kanser kolon