Makanan Sihat Untuk Mencegah Penyakit Alzhiemer (Nyanyuk)

Perkara-perkara kecil dalam kehidupan yang dahsyat apabila kita lupa orang yang kita sayangi, masa lalu kita dan diri kita sendiri. Tetapi itulah apa yang boleh berlaku apabila kita menginjak usia tua, mudah untuk mendekati Alzheimer atau penyakit nyanyuk.

Keadaan kealpaan ringan pada tahun-tahun awal penyakit ini perlahan-lahan akan berkembang dan melenyapkan nama, bahasa, penaakulan abstrak sehingga akhirnya gangguan otak yang merompak keupayaan mangsa untuk berfungsi.

Walaupun terdapat banyak penyelidikan mengenai Alzheimer, tetapi punca dan dadah itu masih tidak dapat dipastikan. Penyelidikan terkini Pautan makanan dengan penyakit ini.

Berikut adalah apa-apa makanan yang boleh mengurangkan risiko mempunyai Alzheimer seperti yang dilaporkan oleh Everydayhealth, Minggu (2016/06/12).

1. Omega-3

Beberapa kajian mendapati kaitan antara pengambilan tinggi asid lemak omega-3 dan penurunan dalam pembangunan Alzheimer.

2. Vitamin B

Vitamin B, kedua-dua B6 dan B12 telah terbukti berkesan dalam mencegah penyakit Alzheimer, terutamanya asid folik.

3. Makanan yang kaya dengan antioksidan

Makanan Sihat Untuk Mencegah Penyakit Alzhiemer (Nyanyuk)
Makanan yang tinggi antioksidan seperti vitamin E, vitamin C, beta karotena dan flavonoid juga boleh membantu mencegah Alzheimer.

Walau bagaimanapun, makanan di atas masih perlu dikaji lebih mendalam untuk memastikan, kata Tara Harwood, seorang pakar pemakanan berdaftar di klinik Cleveland di Ohio.

Selain daripada menu di atas, anda juga boleh mencegahnya dengan mengelakkan radikal bebas, seperti mengurangkan hubungan secara langsung dan panjang dengan matahari, pencemaran udara dan asap rokok.

Kata kunci carian

  • makanan pencegah alzheimer
  • makanan pencegah penyakit alzheimer
  • makanan untuk alzheimer
  • makanan untuk penderita alzheimer
  • pantangan makanan penderita alzheimer