Makanan Sihat Untuk Membangkitkan Tenaga

Tidur adalah sangat penting untuk kesihatan yang baik. Orang dewasa boleh mempunyai kadar kematian yang lebih rendah dan boleh melakukan tugas yang kompleks dengan baik, jika mereka mendapat tujuh hingga lapan jam tidur setiap malam.

Tetapi bangun pada waktu pagi kadang-kadang sukar jika anda menghabiskan malam tidur mencukupi. Berikut adalah beberapa makanan yang boleh membantu menyegarkan anda.

1. Gandum

Gandum mengandungi serat yang tinggi dan karbohidrat kompleks. Gandum juga makanan sarapan yang paling berkhasiat, kerana ia boleh membantu menyegarkan anda untuk hari tersebut. Sesetengah makanan gandum, termasuk oatmeal, oat, dan bulgur.

2. Buah Dengan Vitamin C

Kajian yang dijalankan di Arizona State University, Tempe, menunjukkan bahawa peserta yang mempunyai pengambilan yang mencukupi vitamin C, boleh bersenam treadmill juga. Beberapa buah-buahan yang mengandungi vitamin C adalah oren, jambu batu, strawberi, buah kiwi dan tembikai.

3. Protein

Memasukkan protein ke dalam menu sarapan anda untuk tenaga yang berpanjangan. Sesetengah makanan dan minuman yang mengandungi protein, adalah bebas lemak susu, keju, telur, dan yogurt rendah lemak.
Makanan Sihat Untuk Membangkitkan Tenaga

Jika anda tidak boleh duduk untuk sarapan pagi, anda boleh mengikuti petua di bawah:

campuran

1 cawan vanila berperisa yogurt,
1 cawan susu dua peratus,
1 pisang sederhana dipotong menjadi kepingan
2 sudu besar serbuk gandum
2 sudu besar serbuk protein halus.
ketulan ais (pilihan)
Berry buah-buahan (pilihan)

Makanan sedia untuk dinikmati

Kata kunci carian

  • makanan agar tenaga kuat
  • makanan bekalkan tenaga
  • makanan memberi tenaga
  • makanan penambah tenaga alami
  • makanan tenaga segera