Makanan Sihat Untuk Melegakan Sakit Perut

Sakit perut kerana haid, kekejangan, loya, cirit-birit boleh membuat anda tidak dapat melaksanakan aktiviti harian. Terdapat beberapa makanan yang boleh melegakan perut anda. Berikut adalah beberapa makanan yang boleh membantu sakit di dalam perut anda dikurangkan.

1. Pisang

Pisang adalah mudah untuk dicerna dan secara amnya tidak mengganggu perut. Buah ini adalah benar-benar dikenali untuk membantu dengan masalah perut kerana ia mengandungi pektin, yang membantu membuang air besar secara semula jadi.

2. Papaya

Makan betik membantu menggalakkan penghadaman, melegakan gangguan pencernaan, dan juga sembelit. Ajaib, dalam betik terdapat papain enzim, dan chymopapain yang membantu memecahkan protein, dan boleh melegakan perut.

3. Nasi putih

Apabila anda merasa yang terhempas perut, ia adalah idea yang baik untuk menjaga makan makanan putih, seperti nasi, roti, atau kentang rebus. Di samping tidak membuat tekanan, sistem pencernaan yang sensitif, makanan ini membantu melegakan cirit-birit oleh cecair menyerap, dan membuat pepejal anda padat.

4. Halia

Beberapa kajian telah menunjukkan halia untuk bekerja dengan baik sebagai ubat anti-loya, dan untuk meningkatkan kesihatan pencernaan keseluruhan.

Jika anda membuat keputusan untuk makan halia, had yang disyorkan adalah empat gram halia setiap hari.

5. Epal

Seperti pisang, epal adalah sumber yang baik pektin, dan membantu mengurangkan gejala cirit-birit. Jika sakit perut, merebut sos epal kerana ia mudah dihadam.

6. Teh herba

Makanan Sihat Untuk Melegakan Sakit Perut
Selain kesan menenangkan, secawan teh panas yang baik untuk penyembuhan perut. Satu kajian baru-baru ini menunjukkan bahawa pudina mengaktifkan saluran antipain dalam kolon. Ia juga boleh mengurangkan gejala yang berkaitan dengan IBS.

7. Yogurt

Kebanyakan hasil susu dalam sakit perut. Tetapi satu hidangan yogurt plain adalah sebaliknya. yang penting adalah untuk memastikan anda memilih yogurt dilabel 'budaya aktif'. Ini akan meningkatkan bilangan bakteria baik di dalam usus, membantu penghadaman, dan mengurangkan rasa tidak selesa kerana kembung.

Kata kunci Carian

  • makanan bila sakit perut
  • makanan elak sakit perut
  • makanan ketika sakit perut
  • makanan orang sakit perut
  • makanan untuk sakit perut
  • makanan utk sakit perut