Makanan Sihat Semula Jadi Untuk Menghaluskan Kulit

Tidak hanya wanita yang tidak mahu memiliki kulit kasar. Selain itu, masalah jerawat, noda, kedutan, dan liang besar, cenderung untuk merosakkan kecantikan muka. Walaupun terdapat banyak produk penjagaan kulit yang cerah, tetapi anda perlu menghabiskan banyak wang untuk membuat kulit licin. Bukan itu sahaja, produk ini kadang-kadang menggunakan bahan yang kasar sehingga boleh merosakkan kulit.

Mujurlah terdapat lima bahan-bahan semula jadi yang boleh membantu anda membuat kulit muka licin.

1. Air

Salah satu perkara yang paling penting yang anda boleh kita lakukan untuk kulit yang licin dan bercahaya adalah untuk minum air yang banyak, lapan hingga 10 gelas sehari. Air membantu badan mengeluarkan toksin dan bahan buangan. Bagaimanapun, elakkan minuman manis, alkohol dan minuman berkarbonat.

Basuh muka anda sekurang-kurangnya dua kali sehari dengan air juga membantu meningkatkan kesihatan dan penampilan anda.

2. Jus lemon

Jus lemon boleh digunakan untuk membersihkan kulit wajah, serta freckles menyamar dan parut. Ia juga melembutkan juga melicinkan.

Buah ini boleh membersihkan enzim dan membuang sel-sel kulit mati supaya kulit kembali licin dan segar. Dengan sifat-sifat bahan yang baik, lemon adalah pembersih semulajadi yang hebat untuk kulit berminyak.

Untuk mendapatkan kulit licin, campuran jus lemon dengan satu putih telur, memohon kepada muka. Biarkan selama 10 minit, kemudian bilas dengan air suam. Mengulangi sekali atau dua kali seminggu.

3. Tomato

Tomato segar adalah toner kulit semulajadi yang sangat baik. Buah ini juga boleh membantu merawat jerawat dan bintik hitam.

Untuk kulit lembut, puri beberapa tomato segar dalam pengisar atau pengisar. Melekat pes tomato ke muka, biarkan selama 10 minit. Kemudian basuh dengan air. kegunaan harian boleh membantu mengecilkan liang-liang besar, dan licin dan bersinar kulit.

4. Betik

Betik mengandungi enzim semula jadi yang dikenali sebagai papain yang mempunyai anti-bakteria, dan kebolehan penyembuhan. Enzim juga membantu membuang muli mati, atau rosak.

Bagi penggunaan betik sebagai toner kulit, merebut beberapa betik masak, dan membuat topeng muka. Biarkan selama 15 minit, kemudian bilas dengan air suam.

jus betik juga boleh mengurangkan tompok coklat disebabkan oleh pendedahan kepada cahaya matahari. Dengan kesan kulit-mencerahkan tambahan, campurkan jus lemon sedikit di dalamnya.

5. Timun

makanan untuk kulit
Timun mengandungi menghidratkan besar, berkhasiat, dan mempunyai sifat-sifat bahan. Ini buah-buahan hijau berkulit mempunyai pH yang sama dengan kulit supaya ia boleh membantu memulihkan asid kot kulit semulajadi yang melindungi daripada bakteria dan bahan cemar lain.

Biasanya muka topeng timun boleh mencegah jerawat, bintik hitam, kedutan, dan kulit kering. Untuk menjadi topeng, mencampurkan dua sudu oatmeal, setengah timun bubur dan sedikit susu.

Gunakan topeng di kawasan muka, dan leher, biarkan selama 20 minit, dan bilas dengan air suam.

Kata kunci carian

  • makanan agar kulit cerah
  • makanan kulit cantik
  • makanan kulit putih
  • makanan memutihkan kulit
  • makanan untuk kulit
  • makanan untuk kulit cantik