Makanan Sihat Pencegah Uban

Helai rambut putih atau uban umumnya muncul apabila seseorang telah lebih tua. Walau bagaimanapun, kadang-kadang bulu kelabu hadir lebih awal pada individu tertentu. Kemunculan uban pada usia muda boleh menjadi tanda bahawa individu yang mengalami kekurangan nutrien atau genetik.

Meliputi uban dengan pewarna rambut yang berterusan akan memenatkan dan tidak baik untuk rambut yang sihat dan kulit kepala. Jadi, tidak ada yang salah untuk mengatasi masalah ini dengan meningkatkan nutrien badan.

Jenis-jenis makanan yang boleh meningkatkan pemakanan dan menghilangkan uban pada usia muda, seperti berikut:

1. sayur-sayuran berdaun hijau

Pengambilan sayur-sayuran hijau gelap untuk mendapatkan pengambilan vitamin B penting. kulit kepala anda bergantung pada vitamin B-6 dan B-12 untuk menghasilkan sel darah merah yang membawa oksigen dan nutrien. Warna rambut juga berkaitan dengan hormon dan vitamin B-2 memainkan peranan yang penting dalam pengeluaran hormon.

2. Chocolate

Tembaga adalah perlu untuk menghasilkan melanin, sumber warna rambut. Jika badan kekurangan tembaga maka ia boleh menyebabkan kemunculan uban. Untuk mendapatkan pengambilan tembaga, anda boleh memakan coklat, kacang, dan cendawan.

3. Salmon

Salmon sering dibincangkan kerana manfaatnya bagi kesihatan. Jadi ia tidak menghairankan bahawa penggunaan salmon juga baik untuk kesihatan rambut. Selenium di salon membantu menghasilkan hormon yang penting untuk rambut. Proses ini juga membantu mineral melawan radikal bebas yang boleh menyebabkan rambut beruban.

4. Berries

Makanan Sihat Pencegah Uban
Buah beri, terutamanya strawberi boleh meningkatkan pengambilan vitamin C yang membantu menghasilkan kolagen (biasanya dijumpai di dalam folikel rambut) dan memerangi radikal bebas.

5. Badam

Anda juga boleh makan badam untuk mendapatkan vitamin E dan pengambilan tembaga. Di samping itu, badam juga berguna untuk tahap yang lebih rendah kolesterol tidak baik dalam darah.

Kata Kunci Carian

  • makanan anti uban
  • makanan cegah uban
  • makanan elak uban
  • makanan hilangkan uban
  • makanan mencegah uban
  • makanan pencegah uban
  • makanan pencegah uban rambut
  • makanan yang menyebabkan uban