Makanan Sihat Pencegah Kanser Payudara

Buah dada juga perlu dikekalkan kesihatan. Terutama bagi anda yang berurusan dengan payudara fibrocystic, sakit akibat haid atau menopaus, atau mahu mengurangkan risiko kanser payudara, pertimbangkan lima makanan dan minuman berikut.

1. Kacang Soya

Kajian mendapati bahawa wanita yang kerap mendapatkan daidzein dan genistein, dua sebatian yang terdapat dalam soya seperti tauhu, tempe, dan miso, boleh membantu wanita dengan payudara fibrocystic.

Penyelidikan juga menunjukkan, soya boleh membantu meringankan kesan sampingan yang disebabkan oleh menopause, termasuk osteoporosis dan penyakit jantung. Walaupun satu kajian memeriksa 9,514 pesakit kanser payudara mendapati bahawa dengan memakan soya, ia boleh menghalang tumor muncul semula.

2. Ekstrak Gandum

Makanan ini telah ditunjukkan untuk mengurangkan pelbagai gejala yang disebabkan oleh haid, seperti sakit payudara. Satu kajian diikuti oleh 100 wanita dengan diagnosis haid untuk dua kitaran berturut-turut, kemudian dibahagikan kepada dua kumpulan.

Kumpulan pertama menerima plasebo dan kumpulan kedua menerima ekstrak gandum. Rupa-rupanya, kumpulan kedua mengalami penurunan dalam gejala fizikal sebanyak 63 peratus, gejala psikologi dengan 66.3 peratus dan gejala umum haid dengan 6.5 peratus.

Malah, wanita yang makan makanan ini juga mengalami penurunan dalam keletihan, cepat marah, debaran jantung, sakit kepala, masalah tidur, dan mengurangkan dalam ketagihan makanan.

3. Blueberry

Buah ini telah ditunjukkan untuk mengurangkan pertumbuhan sel-sel tumor payudara. Makan satu hidangan beri biru setiap hari untuk mengurangkan risiko kanser.

4. Labu

Makanan Sihat Pencegah Kanser Payudara
Beta-karotena dalam buah labu adalah sangat penting untuk mengurangkan risiko sekaligus yang merupakan gejala payudara fibrocystic. Beta karotena juga boleh dijumpai di dalam ubi keledek yang boleh mempunyai kesan yang sama.

5. Teh sage

Peluh berlebihan apatah lagi muncul di tempat-tempat yang memalukan, seperti payudara anda, tidak selesa. Teh kaya dengan antioksidan, sering disyorkan sebagai penawar semula jadi untuk mereka yang berpeluh berlebihan. Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak boleh minum teh ini kerana ia boleh menyebabkan pengecutan rahim.
Kata kunci carian
  • makanan anti kanser payudara
  • makanan elak kanser payudara
  • makanan merawat kanser payudara
  • makanan pencegah kanser payudara
  • makanan pesakit kanser payudara