Makana Sihat Sebagai Rawatan Salesma

Selesema ialah jangkitan saluran pernafasan yang disebabkan oleh virus yang disebabkan oleh kelemahan sistem imun. Walaupun tidak ada makanan ajaib yang boleh melawan selesema biasa, tetapi terdapat banyak makanan dan nutrien yang boleh menghalang virus selesema.

Walaupun anda sedang diet, makanan berikut boleh mengekalkan sistem imun untuk mengelakkan selesema dan virus yang lain.

1. Sardin

Ikan yang kaya dengan omega-3 lemak membantu mengurangkan risiko keradangan dalam penyakit badan dan jantung. Di samping itu, Jurnal kajian Biologi Leukocyte menunjukkan bahawa omega-3 juga boleh membantu meningkatkan sistem imun dengan meningkatkan fungsi sel-sel imun.

Jumlah omega-3 dalam sardin adalah lebih tinggi daripada ikan laut yang lain seperti ikan salmon, trout dan tuna. Tiga auns sardin dalam tin mengandungi 1,259 mg omega-3, manakala salmon hanya mempunyai 840 mg Omega-3.

2. lada Kuning

Ketika sakit, vitamin C diperlukan oleh badan anda. Salah satu sumber terbaik vitamin C adalah lada kuning. Vitamin C sebenarnya tidak benar-benar mencegah selesema, tetapi vitamin C memainkan peranan penting untuk membantu melegakan gejala-gejala selesema.

Kajian menunjukkan bahawa makanan tambahan vitamin C yang digunakan setiap hari boleh membantu memendekkan tempoh atau masa selesema dan mengurangkan gejala-gejala yang teruk.

Di samping itu, kajian menunjukkan vitamin C memainkan peranan untuk meningkatkan ibu bapa imun, perokok kronik, ahli sukan yang melampau dan kanak-kanak.

5. Buah Sitrus dengan kulit

Makan buah-buahan sitrus setiap hari kaya dengan vitamin C adalah idea yang baik untuk memastikan sistem imun anda kuat. Bagi anda yang sedang mengalami selesema yang teruk, bahan kimia semulajadi yang hadir dalam kulit jeruk, limonene, boleh memainkan peranan yang berpotensi dalam rawatan bronkitis. data awal juga menunjukkan bahawa limonene boleh membantu melawan kanser dan membantu anda menurunkan berat badan. Anda boleh menggunakan kulit oren dengan membuat sos oren.

6. Halia

Halia adalah rempah yang telah lama dipercayai digunakan sebagai ubat. Lebih 2000 tahun, perubatan timur telah mencadangkan halia untuk membantu menyembuhkan dan mencegah pelbagai keadaan kesihatan.

Teh halia boleh membantu menangani selesema tanpa demam. Di samping itu, secawan teh halia panas dicampur dengan madu dan jus lemon boleh lendir dan nipis keluar melegakan ketidakselesaan dalam badan. Halia juga membantu mengatasi rasa mual semasa mengandung.

3. Cendawan

Cendawan mengandungi tahap vitamin B, selenium dan antioksidan. Cendawan telah lama diketahui mempunyai manfaat untuk sistem imun. Cendawan mempunyai kesan antiviral dan boleh meningkatkan pengeluaran sel-sel yang melawan jangkitan. Kekurangan selenium boleh meningkatkan risiko mendapat selesema. Vitamin B dalam cendawan membantu mengekalkan sistem imun yang kuat.

4. Chicken Soup

Makana Sihat Sebagai Rawatan Salesma
Sesungguhnya, salah satu makanan ini dipercayai membantu menyembuhkan selesema. Pada asasnya, cecair panas membantu melonggarkan mukus dan melegakan sakit tekak. Di samping itu, kajian awal menunjukkan bahan-bahan dalam sup ayam mempunyai ciri-ciri perubatan yang unik. Satu kajian yang dijalankan di Pusat Perubatan Universiti Nebraska mendapati makmal diuji sup, sayur-sayuran dan sup ayam menunjukkan ciri-ciri anti-radang. Ini ciri-ciri anti-radang boleh mengurangkan gejala dan memendekkan jangkitan saluran pernafasan atas.

Kata kunci carian

  • makanan hilangkan selesma
  • makanan menghilangkan selesma
  • makanan untuk selesma