Kesilapan Dalam Pengambilan Makanan Sihat

Salah satu langkah yang diambil untuk mencapai gaya hidup yang sihat boleh dilakukan dengan mengubah diet. Pengambilan makanan yang sihat adalah cara untuk menjalani kehidupan yang sihat.

Tetapi nampaknya, terdapat beberapa kesalahan yang sering dilakukan apabila makan makanan yang sihat supaya anda kehilangan nutrien. Seperti yang dilaporkan dalam popsugar.com. Selasa (28/03/2017) berikutan kesilapan yang sering berlaku.

1. Keledek

Ini ubi mengandungi vitamin A dan mempunyai ciri-ciri antioksidan yang tinggi serta anti-radang yang baik untuk kulit dan badan. Tetapi sering orang memprosesnya dengan menggoreng. Walaupun ada kaedah yang lebih baik untuk menikmati ubi keledek untuk menjadi lebih sihat dengan merebus, mengukus, atau baking supaya kandungan vitamin di dalam tidak hilang sia-sia.

2. Mentega Kacang

Mentega kacang juga makanan yang sihat yang baik untuk meningkatkan tenaga. Selalunya, mentega kacang dimakan sebelum anda memulakan senaman atau dimakan di sarapan pagi. Tetapi kesilapan yang biasa adalah kurang berhati-hati dalam memilih mentega kacang. Sering kali anda memilih mentega kacang dengan kandungan gula yang tinggi di dalamnya. Oleh itu, membuat mentega kacang anda sendiri di rumah.

Kacang

Kacang adalah sumber terbaik serat untuk anda yang sedang hidup diet yang sihat. Tetapi kesilapan yang biasa adalah untuk membeli kacang dalam tin. Kacang dibungkus dalam tin disalut dengan BPA. Ini menyebabkan kacang mengandungi bahan kimia yang mencetuskan kemunculan pelbagai penyakit seperti kanser dalam badan.

4. Buah-buahan kering

Buah-buahan kering juga makanan yang sihat yang sering digunakan sebagai makanan ringan untuk orang-orang yang diet saloon. Bagaimanapun, ambil perhatian senarai yang disenaraikan pada bungkusan buah-buahan kering. Mengelakkan buah-buahan kering yang mengandungi banyak gula di dalamnya.

5. Epal

Epal adalah buah-buahan yang sihat yang boleh menjadi snek sihat untuk anda. Vitamin yang terkandung dalam epal disimpan pada kulit. Oleh itu, apabila anda mengupas epal ia akan kehilangan pelbagai vitamin yang terkandung dalam buah-buahan dan membuat ia tidak sihat lagi.