Kepentingan Vitamin B Kompleks (Complex) Semasa Hamil

Seorang ibu mengandung harus lebih prihatin dengan keadaan kesihatan badannya kerana kesihatan bayi yang sedang dikandung dipengaruhi oleh kesihatan badan ibu. Makanan yang diambil oleh wanita hamil juga perlu dipertimbangkan kandungan nutrien, seperti kandungan vitamin di dalam diet. Banyak vitamin yang diperlukan oleh wanita hamil untuk menjaga kesihatan mereka dan juga vitamin B kompleks. Terdapat banyak kepentingan vitamin B kompleks untuk wanita hamil yang tidak diketahui oleh ramai wanita hamil.

Bersama-sama dengan masa, vitamin kini diketahui mempunyai pelbagai jenis tetapi semua pelbagai vitamin B boleh dipanggil vitamin B kompleks. Sebahagian daripada vitamin B adalah vitamin B1 (thiamine), vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B5 (pantothenat), vitamin B6 (pyridoxine), vitamin B7 atau vitamin H (biotin), vitamin B9 (Asid folik) , dan vitamin B12 (cobalamins).

Vitamin B adalah vitamin yang mudah larut dalam air dan mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan badan. Vitamin B boleh didapati dalam pelbagai jenis makanan seperti ayam, bijirin, bran, bit, hati, asparagus, kacang hitam, cashews, cili, susu, kentang, sardin, udang, bayam, tempe, keladi, Cendawan, telur dan pelbagai jenis buah-buahan seperti tomato, strawberi, betik, avokado dan pisang.

Vitamin B kompleks adalah vitamin yang baik untuk kesihatan, terutamanya bagi wanita yang hamil dan untuk kesihatan janin yang dikandungi. Beberapa faedah vitamin B kompleks untuk wanita hamil adalah seperti berikut:

Pengeluaran tenaga Dalam Badan

Vitamin B kompleks dalam badan akan bekerja menukar karbohidrat menjadi glukosa. glukosa ini yang akan menghasilkan tenaga dalam badan. Wanita hamil memerlukan tenaga yang lebih besar daripada wanita yang tidak hamil kerana keperluan tenaganya perlu dikongsi dengan janin dalam rahim. Dengan pengambilan kompleks B vitamin, cukup untuk wanita hamil untuk menjadi sihat dan kemudian ibu rahim hamil sihat.

Mengurangkan Risiko Kecacatan Kelahiran Bayi

Vitamin B kompleks akan dapat mengurangkan risiko kecacatan kelahiran, terutama fungsi vitamin B9 (asid folik). Dengan pengambilan yang mencukupi asid folik di kalangan wanita hamil, ibu akan menenangkan bayi untuk menjadi keadaan dilahirkan untuk mengelakkan risiko bayi kurang upaya.

Mengoptimumkan Pertumbuhan Janin

Vitamin B kompleks adalah sangat baik untuk membantu mengoptimumkan pertumbuhan janin dalam kandungan. janin berkembang dengan baik akan mempunyai bayi yang sihat dan mempunyai tahap yang baik kecerdasan. Bagi wanita yang hamil, ia amat disyorkan untuk mengambil makanan yang mengandungi vitamin B kompleks yang cukup untuk kerap makan makanan yang mengandungi banyak vitamin B.

Mengekalkan Sistem Saraf Dalam Badan

Sistem Syaraf dalam badan adalah peranan yang amat penting untuk sistem kesihatan dan organ dalam kerja badan. tanda-tanda awal gangguan sistem saraf seperti kejang otot, sakit perut, kemurungan, pening. Sistem saraf dikaitkan dengan otak dan jiwa. Jika sistem saraf menyerang organ-organ penting dalam badan, ia boleh membahayakan. Vitamin B kompleks akan boleh menjaga sistem saraf. Ia adalah sangat penting bagi wanita hamil kerana ia berkaitan dengan janin. Jika sistem saraf terganggu kesihatan janin ibu juga boleh terganggu.

Masalah Kolesterol

Paras kolesterol yang tinggi dalam badan, ia akan menyebabkan kesihatan fizikal yang lemah, untuk mengurangkan kandungan kolesterol dalam badan, ia boleh untuk mengambil vitamin B kompleks. Terutama untuk wanita mengandung banyak kolesterol adalah sangat membimbangkan kepada kesihatan kehamilan. Jadi ia adalah baik jika wanita hamil mengambil vitamin B kompleks untuk mengimbangi kolesterol dalam badan.

Meningkatkan Memori

Vitamin B kompleks juga sedang berusaha untuk membantu meningkatkan daya ingatan dan penumpuan otak. Vitamin B kompleks dalam fungsi ini termasuk vitamin B6, B9 dan B12. Ia adalah sangat baik juga untuk wanita yang hamil supaya akan terus meningkatkan kesihatan janin dan ibu.

Kepentingan Vitamin B Kompleks (Complex) Semasa Hamil
Tingkatkan Sistem Imun

Ibu-ibu yang sedang hamil mempunyai sistem imun yang mudah terganggu. Sistem imun yang diperlkan ibu hamil lebih tinggi kerana lebih mudah terdedah kepada penyakit. Dengan mengambil vitamin B kompleks akan meningkatkan sistem imun ibu hamil supaya tidak mudah terdedah kepada penyakit dan kesihatan bayi masih juga dilindungi.

Menjaga Kerja Digestive System

Vitamin B kompleks adalah larut dalam air mempunyai sifat-sifat yang akan membantu melicinkan sistem pencernaan dalam badan. vitamin B kompleks untuk bekerja dengan lebih aktif dalam meningkatkan sistem penghadaman seperti vitamin B1, B2, B3, dan B6. Jika wanita hamil mengalami gangguan sistem pencernaan akan merosakkan kesihatan ibu atau bayi dalam kandungan.