Kelebihan Memasak Dengan Cara Mengukus

Satu kajian baru-baru ini membuktikan mengukus makanan yang lebih sihat daripada makanan yang digoreng atau dipanggang. Kajian yang dijalankan di Scotland juga mendapati, pengambilan makanan kukus boleh mengurangkan risiko penyakit jantung.

Menurut penyelidik, makanan yang dimasak pada suhu yang tinggi atau di atas 150 darjah Celsius menyebabkan Bahan cemar Neo-Dibentuk (NFCs), meningkat lemak trans dikaitkan dengan peningkatan risiko kolesterol tidak baik (LDL) dan menyebabkan penyakit jantung.

Di China, kadar penyakit jantung adalah lebih rendah daripada orang Asia Selatan yang lain, mereka secara umumnya masih memasak dengan cara tradisional seperti mengukus dan makanan mendidih supaya tidak meningkatkan toksin dalam badan.

Walaupun begitu, ketua penyelidik Profesor Raj Bhopal berkata kajian itu masih terhad sehingga tidak diketahui mengapa beberapa kumpulan etnik lebih terdedah kepada penyakit jantung.

"Ini adalah menarik kerana jika penemuan kami membuktikan benar, kita boleh mencegah penyakit jantung," kata Bhopal dalam jurnal Pemakanan.

Dalam kajian sebelumnya, penyelidik mendapati bahawa lelaki yang dilahirkan di Pakistan mempunyai risiko 62 peratus lebih tinggi untuk mati akibat serangan jantung berbanding mereka yang lahir di England dan Wales.

Kata Kunci Carian

  • cara memasak dengan mengukus
  • kaedah memasak mengukus
  • kekurangan memasak dengan mengukus
  • teknik memasak dengan mengukus
  • teknik memasak mengukus