Kebaikan Kurma Untuk Ibu Mengandung

Tidak ramai yang tahu nutrien kurma boleh memperkayakan badan dan janin semasa mengandung. Selain kalium tinggi, kurma juga rendah dalam natrium yang boleh membantu mengawal fungsi keseluruhan sistem saraf. Berikut adalah beberapa kebaikan kurma semasa mengandun.

Potasium

Kalium adalah salah satu daripada elektrolit yang paling penting dalam badan dan membantu mengekalkan tekanan darah. Kalium juga mengekalkan keseimbangan air dalam badan semasa mengandung. Dia boleh mengekalkan kesihatan jantung, saluran penghadaman dan mengekalkan fungsi otot optimum.

Serat

Fiber membantu mengekalkan sistem penghadaman yang sihat. Biasanya ini berkaitan dengan sembelit semasa mengandung. Buah-buahan yang berasal dari Semenanjung Arab juga dipercayai mengurangkan kolesterol dan melindungi tubuh daripada jangkitan. Serat juga membantu mengekalkan berat badan yang sihat semasa mengandung dan memberikan rasa penuh lagi.

folat

kurma kaya dengan folat yang boleh membantu dalam pembentukan sel-sel baru dan juga mencegah anemia. Folat juga mencegah kecacatan kelahiran dan menghalang otak dan saraf tunjang kerosakan pada bayi baru lahir dari faktor luaran.

vitamin K

Kebaikan Kurma Untuk Ibu Mengandung
Vitamin K memainkan peranan penting dalam pembekuan darah. Ia menjadikan tulang yang kuat. Vitamin K adalah penting semasa mengandung. Ia juga membantu dalam perkembangan tulang bayi, sekali gus merangka struktur rangka keseluruhan.

Protein

kurma adalah sumber protein yang baik. Protein mengandungi asid amino yang membina blok dari badan anda. Oleh itu, kurma menyokong pertumbuhan janin dengan menyediakan jumlah yang cukup protein untuk badan.
Kata kunci carian
  • kurma bagi hamil muda
  • kurma biar hamil
  • kurma bikin hamil
  • kurma bisa hamil
  • kurma buat hamil
  • kurma buat hamil muda