Kebaikan Kulit Pisang Dan Oren

Jika buah-buahan, mungkin semua tahu faedah kesihatannya. Jadi, bagaimana dengan kulit? Jangan buang kulit pisang dan oren di rumah anda kerana memiliki banyak manfaat.

Pisang dan oren peel mempunyai nutrien yang tidak diketahui secara meluas. Manakala di negara timur, kulit pisang digunakan sebagai pertolongan cemas apabila sakit kepala. Manakala kulit jeruk telah digunakan untuk menghadapi tekanan dan insomnia.

1. Mengatasi loya

Minum campuran serbuk kulit jeruk kering dan membubarkan dalam segelas air boleh melegakan senak, loya, sakit perut dan pelepasan gas kerap. Minuman ini juga meningkatkan selera makan.

2. Cairkan kahak

Melegakan batuk tidak semestinya mengambil ubat. Minum serbuk kulit jeruk juga boleh mencairkan kahak dan mencegah jangkitan saluran pernafasan.

3. Mengurangkan Kolesterol

Kajian menunjukkan, kulit jeruk boleh membubarkan trigliserida dan kolesterol untuk membantu fungsi hati seperti biasa.

4. Mencegah kanser kolon

kulit oren mengandungi flavonoid dikenali sebagai hesperidines, yang dipercayai berkesan terhadap kanser kolon dan osteoporosis.

5. Melegakan tekanan

Minyak yang penting dalam kulit jeruk mempunyai kesan menenangkan pada saraf. Mandi dengan air kulit oren akan membuat tidur lebih selesa dan menenangkan. aroma ini juga akan meningkatkan mood dan mencegah insomnia.

6. gigi putih

Gosok bahagian dalam kulit pisang pada gigi anda hanya dua minit setiap hari untuk mendapatkan gigi putih dan berkilat. kulit pisang juga boleh digunakan untuk melegakan gatal-gatal selepas digigit oleh serangga.

Kebaikan Kulit Pisang Dan Oren
7. ketuat Menghapuskan

Meletakkan kulit pisang di kawasan ketuat setiap malam selama kira-kira seminggu. Anda juga boleh perlahan-lahan gosokkan kulit pisang pada ketuat setiap hari sehingga ketuat hilang.

8. Sakit kepala

Untuk menyembuhkan sakit kepala, tempelkan kulit pisang di dahi anda dan biarkan selama beberapa ketika.

Kata kunci carian

  • kebaikan kulit pisang emas
  • kebaikan kulit pisang pada wajah
  • kebaikan kulit pisang untuk wajah
  • kelebihan kulit pisang
  • kelebihan kulit pisang emas