Kebaikan Dan Keburukan Makan Ikan

Anda mungkin sudah terbiasa makan ikan, tetapi adakah anda tertanya-tanya tentang manfaat dan risiko ikan makan, berikut adalah beberapa perkara yang anda perlu tahu tentang ikan:

Kebaikan Makan Ikan

Melindungi anda daripada strok: Satu kajian mendapati bahawa orang yang makan ikan sekurang-kurangnya sekali seminggu mempunyai risiko 13 peratus kurang menyekat aliran darah ke otak (stroke), berbanding dengan mereka yang jarang makan ikan.

Persatuan Jantung Amerika mengesyorkan makan ikan sekurang-kurangnya dua kali seminggu, kerana kandungan Omega-3 yang membantu melindungi jantung.

Membantu penyakit mengelakkan badan: Ikan adalah sumber terkaya Omega-3 lemak. Omega-3 adalah sangat penting untuk kesihatan jantung, dan boleh membantu mencegah arthritis, kencing manis, kemurungan, dan beberapa jenis kanser.

Omega-3 terdapat dalam ikan yang hidup di dalam air dengan suhu yang lebih sejuk seperti sardin, herring, salmon, ikan kembung, dan trout.

Keburukan Makan Ikan

Berbahaya semasa mengandung: Wanita hamil, ibu-ibu menyusu dan wanita yang merancang kehamilan harus menghadkan diri mereka untuk makan ikan mengandungi methylmercury-satu bentuk merkuri yang terdapat dalam ikan.

Pencemar ini boleh menghalang pembangunan sistem saraf pada janin, bayi dan kanak-kanak kecil. Kerana methylmercury cenderung untuk mengumpul dari masa ke masa, pencemaran ini tertumpu di ikan yang lebih besar yang mempunyai kehidupan yang lebih panjang, seperti jerung, ikan todak, ikan kembung besar, dan beberapa ikan besar yang lain.
Kebaikan Dan Keburukan Makan Ikan

Ternakan boleh mengandungi bahan cemar: ikan Salmon yang dibangkitkan boleh mengandungi racun perosak dan toksin lain dalam kuantiti yang tinggi. Untuk mengelakkan kesan-kesan negatif bahan-bahan, membuat keputusan untuk membeli salmon yang dirakam secara langsung dari laut dan bukannya salmon hasil ternakan.

Apabila membeli-belah di pasar raya, mencari label pada salmon yang mengenal pasti ikan sama ada dinaikkan atau secara langsung dari laut.

Kata kunci carian

  • kebaikan dan keburukan ikan bilis
  • kebaikan dan keburukan ikan haruan
  • kebaikan dan keburukan ikan keli
  • kebaikan dan keburukan ikan masin
  • kebaikan dan keburukan ikan sardin
  • kebaikan dan keburukan makan ikan keli
  • kebaikan dan keburukan minyak ikan
  • kebaikan dan keburukan pati ikan haruan